Primář musí komoře příspěvky doplatit

22. 5. 2009 10:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřejmě až k ústavnímu soudu se dostane spor známého plzeňského primáře Vladimíra Kozy s Českou lékařskou komorou. Plzeňský krajský soud rozhodl, že lékař musí zpětně komoře doplatit členské příspěvky, které od roku 2005 nehradí. Koza tvrdí, že komora už několik let není profesní a apolitickou organizací. Argumentuje tím, že když komora neplní své základní poslání, on nemusí plnit povinnosti vůči komoře, tedy platit jí poplatky...


Krajský soud v Plzni včera řešil, jestli lékař musí zaplatit členský poplatek 2 110 korun za rok 2005, a závěr byl jednoznačný. „Pokud bude pravomocné soudní rozhodnutí, budu ho respektovat. Peníze na zaplacení mám připravené v kapse. Z té mi je ale musí vzít výkonná moc,“ říká světově uznávaný šéf registru kostní dřeně. Lékař podotýká, že v téhle kauze nejde o peníze, ale o princip. „Pokud bude komora dohlížet na profesní záležitosti lékařů a etiku, plní svůj účel. Už okresní soud ale konstatoval, že komora má rysy odborové a politické organizace. Žádný člověk v této zemi netouží, aby byl povinně členem politické strany nebo odborů. Jestli nebudeme mít svobodné doktory, budeme mít špatné doktory,“ říká primář Koza.

Každý ze 40.000 lékařů v ČR podle něj ví, že komora je politickou organizací, už když otevřou jakoukoli její tiskovinu ČLK. Právě časopisy komory předložil žalovaný jako důkaz, poukázal na ty, kde se její zástupci vyjadřují negativně o regulačních poplatcích a veřejně hodnotí politické proudy a přiklání se vždy na jednu stranu. S advokátem Jaroslavem Svejkovským se zřejmě pokusí o změnu zákona o lékařské komoře u ústavního soudu.

„Námitky žalovaného jsou irelevantní,“ okomentovala situaci předsedkyně senátu Iva Hejduková. Placení příspěvků ČLK podle ní není vázáno na žádné podmínky a komora je tak může vydávat na cokokoli. Dodala, že proti tomuto rozsudku není s ohledem na výši částky dovolání u Nejvyššího soudu.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?