Primáři píší hejtmanovi: Odvolejte Pejchla!

26. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace v kyjovské nemocnici se vyhrocuje. Primáři poslali dopis jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi, ve kterém žádají okamžité odvolání Josefa Pejchla z funkce dosavadního ředitele. K šéfům oddělení se petiční akcí připojili i lékaři.


„Chceme, aby vedením kyjovské nemocnice kraj pověřil odborníka, který bude mít na paměti především poslání tohoto zdravotnického zařízení a s kterým budeme moct jednat,“ popsal hlavní cíl dopisu hejtmanovi primář urologického oddělení Miroslav Krhovský.

Jak dodal, s Pejchlem je komunikace velmi obtížná. „Problémy, které měla kyjovská nemocnice, se příchodem Pejchla vyhrotily. Krizovou situaci jde řešit pouze tehdy, když vládne vzájemná důvěra mezi ředitelstvím nemocnice a primářským sborem,“ vyjádřil se k současnému stavu v nemocnici primář Krhovský.

K dopisu se nepřipojili tři z pětadvaceti primářů kyjovské nemocnice. Na špatnou komunikaci poukázal i člen kyjovského odborového klubu lékařů a internista Luboš Hasara. „Dočasný ředitel dělá nevratné a často špatné změny, které mohou nemocnici ovlivnit na několik let dopředu, a ani nás o nich neinformuje,“ poukázal Hasara, který se také přidal k petiční akci lékařů. Jak pro Hodonínský deník Rovnost řekl, svými podpisy už vyjádřilo nedůvěru dočasnému řediteli několik stovek z přibližně tisícovky zdravotnického personálu nemocnice.

Ředitel Josef Pejchl je ale přesvědčený, že kroky učiněné z jeho strany jsou ku prospěchu kyjovské nemocnice.
„Každá změna vyvolává určitou reakci, a to zvlášť když se někoho bytostně dotýká. Například nový systém objednávání léků je velmi citlivá věc pro lékaře a hlavně pro primáře,“ chápe rozladěnost doktorů současný ředitel Pejchl. Ten zároveň prohlásil, že chce zefektivnit a rozšířit poskytovanou péči.

„Záměrně se o mně po nemocnici šíří fámy. Nikde na papíře nenajdete ani slovo o zavírání oddělení nebo snižování lůžek či kvality péče. Naopak, vyjednávám s pojišťovnami o rozšíření počtu sociálních lůžek,“ brání se. Jak doplnil, v kyjovské nemocnici chce rozšířit i jednodenní péči.

Při středečním výjezdním zasedání krajské rady hejtman Hašek na tiskové konferenci prohlásil, že Pejchl má plnou podporu kraje. Tu cítí i samotný ředitel.“ Ve středu mně hejtman během návštěvy nemocnice jasně řekl, že kraj v tom jede se mnou a podporuje mě,“ liboval si Pejchl.

Jeho zvolení do funkce řádného ředitele kyjovské nemocnice kraj neustále odkládá. I to je důvodem, proč se zvyšuje nervozita mezi zaměstnanci. To si myslí i kyjovský starosta František Lukl a někteří lékaři v nemocnici.

Josef Pejchl totiž dočasně vede kyjovskou nemocnici už přibližně pět měsíců. Do funkce ho dosadil kraj poté, co tehdejší ředitel Igor Kalix na svoji funkci rezignoval. V minulosti Pejchl vedl také nemocnici v Havlíčkově Brodě, a to v období, kdy v zařízení řádil takzvaný heparinový vrah.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?