Primátor s Hegerem a nemocnicemi projednají péči v Praze

11. 1. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) pozval na dnešek ředitele pražských nemocnic a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) k jednání u kulatého stolu.


Chce projednat vzájemnou výpomoc nemocnic po odchodu části jejich lékařů. V odborové akci Děkujeme, odcházíme se rozhodlo podat výpověď z pražských nemocnic podle údajů odborů 560 lékařů, další se prý přidávají.

V Praze je 28 nemocnic, včetně malých soukromých. V ministerstvem řízených pěti fakultních nemocnicích, Institutu klinické a experimentální medicíny a Nemocnici Na Homolce je 4190 lékařů, to je většina nemocničních lékařů v hlavním městě. O odchodu tak uvažuje nebo uvažoval každý sedmý.

Na dnešní schůzce zazní čísla, kolik lékařů podalo v jednotlivých nemocnicích výpověď a jaká opatření jejich ředitelé plánují.

Na páteční schůzce na ministerstvu ujistili ředitelé fakultních nemocnic Hegera, že akutní péče nebude odchody lékařů ohrožena. Praha zajišťuje v některých oborech specializovanou péči pro celou republiku.

Ke konci roku bylo v celé republice podáno podle údajů ministerstva 3772 výpovědí. Pokud je lékaři nestáhnou, nepřijdou 1. března do práce.

Ve druhé fázi kampaně chtějí odboráři získat další tisícovku výpovědí. Lékaři také budou vypovídat dohody o pracovní činnosti, které jim umožňují větší množství přesčasů. Tyto výpovědi mají dvoutýdenní výpovědní lhůtu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?