Přímý přenos břišních operací před zahájením kongresu koloproktologů

30. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pod záštitou prezidenta republiky Václava Havla probíhá v Praze až do 2. května osmý kongres evropské rady pro koloproktologii (European Council of Coloproctology). V předvečer jeho slavnostního zahájení, 29. dubna, bylo na první chirurgické klinice (přednosta doc. Jiří Hoch) ve FN Motol provedeno pět zajímavých břišních operací pod vedením špičkových zahraničních chirurgů. Operace mohly v přímém přenosu, vysílaném do velké posluchárny nemocnice...


sledovat účastníci kongresu i novináři.

Všechny předvedené operace se týkaly nenádorových onemocnění střev a konečníku.

Prof. Marc Claude Marti z Ženevy provedl operaci análních sfinkterů poškozených po porodu u 39leté ženy. MUDr. Zbyněk Jech, který při operaci asistoval uvedl, že je tento zákrok na západě běžnější, neboť je tam lepší detekce tohoto poškození. Cílem našich lékařů bylo vidět pracovat věhlasného chirurga na vlastní oči a možnost diskutovat s ním detailněji celý postup.

Prof. Indru Kubchandani z Pensylvánské univerzity ve Spojených státech ukázal svým kolegům operaci hemoroidů, které se u nás provádějí v celkové anestezii. V USA jsou však záležitostí jednodenní chirurgie a anesteze lokální. Doc. Jiří Hoch potvrdil připravenost našich chirurgů na jednodenní chirurgii i její výhody pro pacienta. Za její překážku však označil nepřipravenost systému, neboť není zajištěna domácí péče o pacienta, který by byl po operaci propuštěn z nemocnice.

Prof. Roberto Bergamashi z univerzity v norském Trondheimu představil laparoskopickou resekci střeva při chronické obstipaci benigního původu. Podle R. Bergamashiho se v současnosti náklady na klasickou a laparoskopickou operaci vyrovnávají, neboť klesají ceny laparoskopických nástrojů. Neexistují přesná data, ale zdá se, že laparoskopie výsledně vyjde levněji, protože není spojena s dalšími náklady jako operace klasické, po nichž nezřídka pacient přichází zpět do nemocnice kvůli komplikacím.

(cik)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?