Přínos léčby protony mají posoudit odborníci, shoda centra s VZP

7. 3. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Přínos léčby protony mají posoudit odborníci z oboru radioterapie. Shodli se na tom zástupci pražského protonového centra s vedením Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na schůzce pod záštitou předsedy sněmovního zdravotního výboru profesora Rostislava Vyzuly.


Centrum má dlouhodobou smlouvu jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, ostatní, včetně VZP, mu platí léčení jednotlivých pacientů, u nichž to doporučí odborníci z komplexních onkologických center.

„Uvolil jsem se dělat prostředníka, protože mám zájem, aby k dohodě došlo. Bylo to dnes jen průběžné jednání a já z toho mám jenom pozitivní závěr, že snaha o určitou dohodu tady je,“ řekl Vyzula. Dohoda zněla, že do hodnocení přínosnosti léčby se zapojí odborná radioterapeutická společnost.

Vyzula vysvětlil, že centrum ho požádalo, aby dělal prostředníka jednání, jež doposud provázely spory. Minulý týden uspořádal ve Sněmovně pro poslance, senátory, zástupce pojišťoven i odbornou veřejnost seminář. Vyplynulo z něj, že zdravotní pojišťovny nechtějí brzdit využití protonové léčby v ČR, musí to ale odpovídat jejich finančním možnostem.

Obě strany totiž dokládají přínos léčby různými studiemi. V nich se počty pacientů, kteří by v ČR měli z léčby protony prospěch, pohybuje od dvou desítek do dvou tisícovek. Centrum usiluje o naplnění smlouvy o smlouvě budoucí, která mu garantuje po dobu 15 let každý rok miliardu korun za léčení 1600 klientů VZP. Platnost smlouvy VZP odmítá, obě strany na sebe podaly žaloby.

„VZP deklarovala ochotu najít co nejrychleji cestu k uzavření dlouhodobého smluvního vztahu. Cílem je zpřístupnění nejmodernější a účinné léčby rakoviny všem potřebným klientům VZP,“ řekl ČTK mluvčí centra Vladimír Šulc.
„VZP již před pěti měsíci veřejně oznámila, že chce uzavřít s protonovým centrem smlouvu, na jejímž základě by centrum mohlo léčit ročně 100 až 150 našich klientů. Kategorickou podmínkou je, že obě strany stáhnou žaloby a ustoupí od právních sporů. Centrum ale dosud na tuto nabídku odmítalo přistoupit,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.
Zdravotní pojišťovny podle dostupných vyjádření nechtějí blokovat využití této moderní léčby, trvají ale na tom, že to nesmí přesahovat jejich finanční možnosti. Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková ČTK řekla, že největší zaměstnanecká pojišťovna zatím volí cestu individuálního řešení jednotlivých případů, a to operativně a rychle. Počty pacientů léčených v pražském centru podle ní už převážily počty těch, které poslala pojišťovna na léčení do Mnichova.
Léčbu v pražském protonovém centru podstoupilo podle vedoucího lékaře Jiřího Kubeše loni 150 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?