Případ popálení novorozence v inkubátoru stále neuzavřen

9. 7. 2009 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Už sedm let se rodina z Jihlavska domáhá odškodnění pro svou dnes již devítiletou dceru Kláru, která zažila po příchodu na svět bolest, jakou většina z lidí nezažije za celý život. Jen pár dní po narození se vzňal inkubátor, ve kterém ležela. Až do smrti bude mít dívka jizvy, přišla o jeden prst a na dvou dalších jí chybí nehty...


Ve středu měl brněnský krajský soud po letech tahanic rozhodnout o výši bolestného a o odškodnění za snížení společenského uplatnění. Přestože soudci v čele s Jaroslavem Burianem měli vynést verdikt, nakonec jednání odročili. „Je třeba vypracovat další znalecký posudek, který ukáže, jak se za ty roky změnil zdravotní stav dítěte,“ vysvětlil soudce Burian.

K neštěstí došlo 25. října 2000 v jihlavské nemocnici. Do inkubátoru, ve kterém Klárka ležela, dala ruce se zbytky dezinfekce jedna ze sester. Následoval elektrický výboj a inkubátor začal hořet. Dívka byla popálena na 20 procentech těla, už prodělala řadu plastických operací a další ji ještě čekají.

Za prožité peklo nárokovala dívka prostřednictvím svých rodičů na jihlavské nemocnici původně 3,2 miliónu korun, soudy částku ale snížily až na nynějších tři čtvrtě miliónu. S takovou částkou se ale rodiče nechtějí smířit.

„Když začala chodit do školy, některé děti se jí posmívaly. Má dva hudebně nadané sourozence, také by chtěla na něco hrát, ale bez prstu může hrát tak akorát na bicí. Musíme chodit jednou týdně do bazénu, tam na ni každý kouká,“ vypočítávala u soudu jen některá úskalí života dívčina matka. Podle advokátky bude mít děvče v budoucnu velké problémy při navazování partnerských vztahů i při hledání zaměstnání. Nemocnice se brání, že miliónové odškodné je příliš vysoké. „Popálená místa lze skrýt oblečením a rukavicemi. Bude záležet na tom, jak se s tím psychicky vyrovná,“ uvedla advokátka nemocnice. „To má snad pořád chodit v kabátě a v rukavicích?“ reagovala matka.

Rozhodnutí padne v případu nejdříve za několik měsíců.

Petr Kozelka, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?