Připlácet na zdravotnictví z obecní pokladny odmítám

12. 8. 2011 7:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Pohotovost v Lounech a příspěvek od obcí. Musím za sebe říci ne! Není potřeba dalších výdajů, vždyť "všichni" svorně platíme daně. To, čemu někdo na radnici v Lounech říká "Koncepce zdravotnictví", já nazvu dalším taháním peněz z kapes obyčejných lidí. Jaký mám důvod?


Prostý, obce a města jsou převážně financovány z RUD (rozdělení určených daní), to jsou daně vybrané státem od občanů, živnostníků, podnikatelů, firem, apod. Prostě od nás všech. To znamená, že když kývneme a budeme přispívat na ambulantní pohotovost v Lounech, tak musíme někde ty peníze najít a v převážné většině zvyšovat daně, jelikož na nás se nevztahují dotace na péči, jako na město Louny a peníze o které Louny žádají nemáme.

Jedinou daní, která jde 100% obcím je daň z nemovitostí. Zvýšíme tedy daň z nemovitostí, abychom měli na příspěvek na ambulantní pohotovost. To vám přijde jako “ Koncepce“? Kasy malých obcí jsou prázdné a nemůžeme si dovolit další výdaje. Nemám potřebu se dále rozepisovat, proč to v Lounech je takové, jaké to se zdravotní péčí je, o tom bylo napsáno mnohé.

Jen jako starosta, který svou funkci dělá 10 let, nemám na takové nápady náladu a zachraňovat lékařskou péči o kterou se má postarat stát a zbohatlé zdravotní pojišťovny se mi opravdu z peněz naší obce nechce. Kolik peněz by mělo jít na ambulantní pohotovost? Příspěvek od obcí (v našem případě zhruba 35 tisíc korun ročně), celkem za spádovou oblast Louny zhruba 4 miliony korun, platba pacienta za ošetření - pohotovost 90 korun a neopomenutelná měsíční zdravotní daň, kterou si každý zaměstnaný občan platí. To je pomoc občanům? Určitě ne. Myslím, že je to jen plácnutí do vody a politická hračka s voliči. Něco jsme vám slíbili, tak vám předložíme „Koncepci“. Vždyť, ani lékaři nemají mnoho ochoty sloužit pohotovost a když už, tak za velice slušné peníze. Omlouvám se lékařům, ale tyto argumenty jsem vyčetl v tisku.

V případě vážných zranění a akutních případů je v Lounech Rychlá záchranná služba, která je v současné době nejefektivnější alternativou co do kvality a dosahu lékařské péče. Tato forma zajištění lékařské pomoci vyplývá ze zákona a je plně hrazena státem. Samozřejmě se nesmí zneužívat.
Další alternativou je to, že dle ustanovení §13 a §28 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jsou zdravotní výkony poskytované praktickými lékaři pro děti a dorost, pro dospělé a v oboru stomatologie, mimo jejich ordinační hodiny, hrazeny příslušnými zdravotními pojišťovnami. Budeme muset více využívat naše obvodní lékaře, vždyť jsou to většinou lékaři, kteří se starají o celé rodiny a mají ten nejlepší přehled o zdravotním stavu svých pacientů. Vraťme se do dob rodinných doktorů, ten si našel čas vždy a svého pacienta nikdy neodmítl.

Dalším důvodem je to, že stejně nemůže ambulantní pohotovost plně zastávat tuto funkci bez návaznosti na další potřebné lékařské odbornosti, které ve zdravotním systému v Lounech chybí. Myslím tím rentgeny, chirurgii apod. To znamená, že přijdete na pohotovost se zlomenou rukou a oni vás pošlou po zaplacení 90 korun do nejbližší nemocnice na sádru. Fond zdravotnictví nebude nikdy tak naplněn, aby mohl zainvestovat vybudování potřebných odborných pracovišť a poplatit kvalifikovaný zdravotní personál, který má nemocnice. Po uplynutí několika let od uzavření a prodeje nemocnice a polikliniky je těžké zachraňovat zdravotní péči v Lounech, toho jsem si vědom. Ale ptal se nás někdo, zda souhlasíme s prodejem nemocnice, respektive ukončením činnosti, neptal. Tak dnes nechtějte, abychom to zachraňovali na úkor našich občanů a našich investic.

Jaroslav Jandl
(starosta městyse Slavětína)

(JAROSLAV JANDL)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?