Připlatit si za primáře? Zatím ne, může to být nezákonné

19. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Olomouci vyčkává na stanovisko právníků a zkušenosti ostatních.


Chcete mít u operace primáře nebo si vybrat anesteziologa? Některé nemocnice se již rozhodly vyhovět lidem, kteří touží po konkrétním specialistovi na operačním sále, a vyvěsily ceníky s tisícovými částkami.

Fakultní nemocnice Olomouc zatím tento nadstandard nenabízí a je otázka, zda v nejbližší době bude. Ti, kteří spěchali, totiž možná překročili zákon. Jejich nabídku zkoumají ministerští právníci.

„Poplatek za výběr konkrétního specialisty do nadstandardu v nejbližší době zařazovat neplánujeme,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. „Budeme postupovat v souladu s pokyny ministerstva zdravotnictví a budou nás také zajímat dobré zkušenosti jiných nemocnic, ale nechceme být v tomto směru průkopníky,“ reagoval.

Možnost připlatit si za to, že bude pacienta operovat vybraný lékař, nenabízí ani nemocnice holdingu Agel. Na Olomoucku provozuje nemocnici ve Šternberku. „Vše je o domluvě, pacientům se snažíme vyjít vždy vstříc. O možnosti zavést v našich nemocnicích příplatek za vybraného operatéra jako určitou formu nadstandardní služby bychom začali uvažovat až tehdy, pokud by našla oporu v legislativě,“ uvedla mluvčí Agelu Hana Szotkowská.

Některé nemocnice v Čechách již s nabídkou přišly a sumy v prvních lednových dnech zveřejnily. Možná ovšem šly za hranu zákona. To nyní prověřují ministerští právníci. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Podle mluvčího Vlastimila Sršně těmto zdravotnickým zařízením hrozí pokuta, nebo dokonce mohou přijít o licenci. Když se o placení lékaře „na přání“ vloni živě diskutovalo, hodnotili zástupci nemocnic v kraji takovou možnost jako krok správným směrem. Odhadovali, že nepůjde o více než tisíc korun, a hlavně poukazovali na to, že musejí být nastavena jasná a transparentní pravidla pro všechny.

Například ředitel hranické nemocnice Eduard Sohlich poukázal na to, že tento nadstandard je možné poskytnout pouze u části péče. „Osmdesát procent péče, kterou poskytují střední nemocnice, je akutní a rozhodování je časově omezené. Na vybírání lékaře, který zákrok provede, není prostor,“ uvedl ředitel Sohlich.

„Nadstandard bude možné nabízet u plánovaných výkonů,“ uvažoval na podzim ředitel hranické nemocnice. V případě zavedení tohoto nadstandardu se dá očekávat největší zájem na porodnickogynekologických a ortopedických odděleních nemocnic.

Kolik by si mohla budoucí maminka zaplatit za to, aby ji odrodil nejzkušenější porodník? Zatímco neoficiálně se částky pohybují v tisícikorunách, podle výpočtu vycházejícího z průměrné hodinové mzdy by se mohly dostat do řádů stokorun za hodinový výkon. Vše se samozřejmě bude odvíjet od poptávky a zájmu pacienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?