Příprava zdravotnického managementu na vstup do EU

27. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slavnostní předávání certifikátů šedesátce šéfů zdravotnických zařízení ukončilo 25. listopadu zhruba půlroční projekt CMC Graduate School of Business (CMC) zaměřený na vzdělávání managementu českých nemocnic v souvislosti se vstupem České republiky do EU...


Ústředními tématy byla orientace na zákazníka, evropské standardy a efektivní hospodaření. Díky podpoře společnosti Pfizer mohlo CMC nabídnout soubor šesti dvoudenních modulů, které se uskutečnily jednou za dva měsíce, managementu našich nemocnic zdarma.

„Program kurzu byl velmi zajímavý. Poskytl všeobecný přehled o fungování různých systémů zdravotní péče, naznačil klady i nedostatky, možná řešení. Domnívám se, že tyto informace by kromě ředitelů nemocnic měli slyšet hlavně politici tvořící náš systém zdravotnictví,“ tvrdí jeden z frekventantů, Marián Staňo ze Slezské nemocnice v Opavě.

„Chtěli jsme otevřít fórum pro setkávání a výměnu informací a zkušeností mezi českými odborníky, specialisty ze zahraničí a uznávanými zahraničními a českými profesory,“ říká viceprezidentka a proděkanka CMC Graduate School of Business Dagmar Glückaufová.

Pozvání přijal profesor Jan Kubeš z IMD Lausanne, Thomas D'Aunno z francouzské obchodní školy INSEAD či poradkyně Evropské komise Ana Guillen ze Španělska a šéfové nemocnic z Německa, Itálie, Finska či Portugalska, ale i USA. Místní odborníky zastoupili představitelé Ministerstva zdravotnictví, ale i ředitelé úspěšných nemocnic, třeba Nemocnice Na Homolce.

S největším ohlasem se podle proděkanky setkaly přednášky zahraničních manažerů, kteří dobře znali naše prostředí. CMC připravuje pokračování tohoto projektu. Pravděpodobně v březnu odstartuje další běh, tentokrát zaměřený na leadership a řízení změny.

„Chtěla bych, aby kurz byl ještě praktičtěji zaměřen. Více se při seminářích soustředíme na práci v týmech,“ říká D. Glückaufová. Okruh frekventantů se navíc rozšíří o zdravotní rady a hygieniky. „CMC se ale věnuje vzdělávání zdravotnického managementu již od roku 2001,“ připomíná proděkanka.

V rámci druhého běhu programu Dynamický manažer ve zdravotnictví prochází půlročním vzdělávacím cyklem jak zdravotnický personál, tak manažeři. Cena kurzu se pohybuje kolem sta tisíc korun. „Ředitel špitálu ale sám rozhoduje, kterých modulů se kdo z jeho týmu zúčastní,“ uzavírá D. Glückaufová.

Ekonom, 27.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?