Připravují revizi rušení lůžek v nemocnicích

1. 2. 2008 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové vedení Karlovarské krajské nemocnice, a. s., (KKN) pozastavilo realizaci takzvané optimalizace lůžkového fondu ve třech jednotlivých nemocnicích kraje. "Optimalizaci pozastavujeme, protože se musí revidovat," uvedl zdravotní ředitel KKN Stanislav Kubín...


Přehodnocení této koncepce si vyžádali svými protesty lékaři a zdravotní sestry KKN. Poukazovali totiž na to, že naplánované rušení lůžek bylo připraveno bez konzultací s primáři a skutečnými potřebami nemocnic.

Jedním z prvních kroků optimalizace bylo zrušení neurologického lůžkového oddělení v chebské nemocnici. Kubín zatím nedokáže odpovědět, zda se podaří oddělení opět naplno rozjet. Nová podoba změn se bude podle Kubína připravovat důkladně za asistence primářů jednotlivých oddělení KKN.

Lékaři a zdravotní sestry také stáhli z advokátní úschovy výpovědi, kterými hrozili pro případ, že vedení kraje nepochopí situaci a neustoupí jejich požadavkům. Výpovědí bylo připraveno na tři stovky, a pokud by byly opravdu podány, znamenalo by to kolaps zdravotnictví v kraji. Zaměstnancům KKN se ale nepodařilo prosadit požadavek na zrušení společné akciové společnosti a její rozdělení na tři samostatné subjekty.

Proto chtějí k nelibosti ostatních politických stran vstoupit do podzimních krajských voleb s hlavním volebním programovým bodem, v kterém budou chtít změnit obchodní společnost KKN na nestátní neziskovou organizaci. Vedení KKN zatím připravuje plán letošního hospodaření. Kvůli němu se dostali na posledním jednání krajského zastupitelstva do křížku předseda představenstva KKN Jiří Fojtík a první náměstek hejtmana Jan Zborník (ODS).

Nakonec si ale oba ujasnili, že letos nemůže nemocnice hospodařit jinak než se schodkem. Zborník jej odhaduje na 30 až 40 miliónů korun. Do poloviny února má být také jmenována nová dozorčí rada KKN, v které nemá být nikdo z té staré. ČSSD bude žádat paritní zastoupení s ODS v tomto šestičlenném orgánu.

Rudolf Voleman, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?