Přísná dieta pro severomoravské nemocnice

31. 10. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani hromadné nákupy léků, zdravotnického materiálu a dlouhodobý pronájem novojičínské nemocnice společnosti Agel nevyvedly špitály Moravskoslezského kraje z červených čísel. Dosavadní propad v letošním hospodaření krajských nemocnic činí do konce letošního srpna 41 milionů korun.


Loni přitom společně prodělaly více než sto milionů. I to je důvod, proč podle mluvčí kraje Šárky Vlčkové nemocnice začaly rušit nadbytečná lůžka. Zatím se zbavily prvních 205 postelí, další budou následovat za vydatné asistence zdravotních pojišťoven.

„Doposud zrušená lůžka nikomu nescházejí. Naši pojištěnci se na nás se stížnostmi na nedostupnost nebo odmítání péče neobracejí, což je důkazem, že síť a struktura lůžkových zařízení v kraji již neodpovídá současným potřebám, a je tedy naddimenzovaná,“ komentuje krok zřizovatele nemocnic - Moravskoslezského kraje - ředitel ostravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Aleš Zbožínek.

VZP a ostatní pojišťovny počítají s celkovým úbytkem 650 akutních lůžek do konce příštího roku, takže jich zůstane 5650. „Zatím jde o rušení zbytných a neobsazených lůžek a spojování oddělení příbuzných oborů. V další etapě je však nutné připravit i přesuny některých oborů mezi nemocnicemi,“ vysvětluje Zbožínek.

Zatímco redukce o první dvě stovky lůžek jde na vrub krajských nemocnic, další zeštíhlování se týká všech nemocnic bez ohledu na vlastníka či zřizovatele. „Jde o systémovou záležitost. Finančních prostředků v příštím roce nebude více. Projeví se dopady zvýšené sazby DPH i příspěvky na platy lékařů a zdravotních sester, a proto je nutné se zdroji, které jsou k dispozici, hospodařit mnohem efektivněji. Chceme se dohodnout se všemi, i když jednání budou složitá. Do poloviny listopadu by mohly být zřejmé obrysy dohody na celkové podobě struktury lůžkové péče v Moravskoslezském kraji,“ prohlásil Aleš Zbožínek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?