Příští rok by mohl začít fungovat speciální vůz pro darování krve

21. 10. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Příští rok na jaře by mohl na moravské silnice vyrazit speciální automobil upravený do podoby kompletní transfuzní stanice, údajně jediný takového druhu v zemi. Možnost darovat krev by tak dostali i lidé, kteří si to kvůli velké vzdálenosti či špatné dostupnosti transfuzních stanice rozmyslí.


Využití by mohl najít i na velkých akcích, jako jsou festivaly či některé brněnské veletrhy. ČTK to na veletrhu zdravotnické techniky Medical Fair v Brně řekl Luděk Horáček ze správní rady občanského sdružení Dar života, které na vzniku zařízení za zhruba deset milionů korun spolupracovalo.

Nyní je možné jej vidět na brněnském výstavišti, byť zatím má podobu spíše polotovaru. „Ale už příští rok by měl automobil sloužit k tomu, že chceme vyjet tam, kde je hodně lidí,“ podotkl Horáček.

Sdružení chce podporovat i tradiční akci Daruj krev s Českým rozhlasem. Sdružení jedná i s transfuzními stanicemi o tom, že by mohlo vozidlo pomáhat při mediálně známých akcích, na které chodí hodně lidí, a v transfuzních stanicích v tu chvíli nemají dostatečnou kapacitu.

Chceme vyjet tam, kde je hodně lidí

Vozidlo je vybaveno vysunovací boční stěnou, která dá vzniknout ploše o 50 metrech čtverečních a šesti odběrným místům. Disponuje klimatizací, teplou a studenou vodou a podle Horáčka vším, co je k odběrům potřeba.

První cesta mobilní transfuzní stanice povede po moravských silnicích, v plánu je představit jej v Ostravě, Zlíně, Olomouci a Brně. „Jednu spanilou jízdu chystáme i do Prahy,“ podotkl s nadsázkou Horáček.

Zájem dávat bezplatně krev v posledních letech výrazně klesla. Například v letech 2006 až 2008 evidovala transfuzní stanice ve Fakultní nemocnici Brno v průměru 11.000 aktivních dárců.

O deset let dřív jich byl víc než dvojnásobek. Příčin, proč lidí ochotných darovat krev ubylo, je více. Svou roli hraje nízké společenské uznání i zdravotní stav dárců.

Podle odborníků hrozí to, že se registr dárců krve bude ještě ztenčovat, a to kvůli populačnímu vývoji. V 70. letech se ročně narodilo kolem 170.000 dětí, právě z těchto silných populačních ročníků pocházejí nejčastěji dnešní dárci krve. Lidská krev stále zůstává nenahraditelnou surovinou transfuzních přípravků. Uměle ji zatím vědci nahradit neumí.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby v registru dárců krve byla ve vyspělých zemích minimálně čtyři procenta populace, nejlépe však 6,5 procenta obyvatel. V ČR nemocnice evidují 350.000 dárců, což je 3,5 procenta obyvatelstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?