Přistoupí zastupitelé kraje na sloučení nemocnic?

18. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj si nechal zpracovat analýzu, jež se zabývá optimalizací hospodaření v osmi nemocnicích. Vedení kraje se nyní rozmýšlí, zda sedm z osmi nemocnic sloučí pod jednu organizaci.


Vedení Moravskoslezského kraje dostalo na stůl analýzu, kterou vypracovala poradenská firma RGM medical. Ta má pomoci najít úspory v osmi krajských nemocnicích, jež celkově vykazují ztrátu více než 200 milionů korun.

Podle doporučení RGM medical by mělo dojít zejména k redukci počtu akutních lůžek a rozsáhlé změně ve struktuře oddělení nemocnic, jednoduše ke sloučení.

Co by to znamenalo konkrétně pro Novojičínsko?

Například Bílovecká nemocnice by přišla o zhruba 40 lůžek ze 162. Analýza vykresluje situaci v Bílovci jako dlouhodobě ekonomicky a odborně neudržitelnou.

„Nemocnice by se proto měla zaměřit na dlouhodobě nemocné pacienty a geriatrickou péči s vyšší přidanou hodnotou, jako je třeba léčba ran. Zrušeno by mělo být chirurgické oddělení a zachována by měla zůstat ambulantní operativa,“ popsala výsledky analýzy tisková mluvčí kanceláře hejtmana Šárka Vlčková.

Tento záměr se však současnému vedení nemocnice vůbec nelíbí. „Realizace opatření, tak, jak je navrhuje firma RGM na základě velmi rychlého auditu, prováděného evidentně bez znalosti podmínek českého zdravotnictví - RGM je sice česká firma, ale 90 procent jejích konzultantů bylo ze Slovenska, znamená v horizontu dvou až tří let zánik Bílovecké nemocnice jako takové,“ uvedl pro Deník předseda představenstva Bílovecké nemocnice Martin Rais.

Podle něj je tvrzení, že směřování nemocnice jako zařízení poskytujícího akutní péči není dlouhodobě ekonomicky ani odborně udržitelné, nepodložené a nepravdivé.

„Nemocnice má ekonomické problémy, stejné či menší než všechny ostatní krajské nemocnice. Poskytuje ve své oblasti velmi kvalitní péči, srovnatelnou s okolními nemocnicemia pro zdravotní pojišťovny dokonce podstatně levnější,“dodalRais Předseda představenstva Bílovecké nemocnice zároveň vyjádřilobavu, že pokud dojde ke snížení počtu lůžek, bude významně omezena dostupnost zdravotní péče v oblasti Bílovce a Studénky, tedy pro oblast, v níž žije okolo 40 tisíc lidí.

„Věřím, že si naši volení zástupci tuto svou zodpovědnost uvědomí a likvidaci Bíloveckénemocniceneschválí.“ Ani nemocnice v Novém Jičíně analýze neunikla. V budoucnu by podle zprávy mělo dojít ke snížení o 94 lůžek, z toho 40 ve Vítkově.

„K hlavním navrhovaným opatřením patří zrušení provádění laboratorních vyšetření a rentgenových vyšetření v rámci Vítkova a léčebny dlouhodobě nemocných ve Vítkově. V Novém Jičíně je v rámci koncepce ortopedie navrhováno zrušit ortopedické oddělení a přesunout celou operativu do Frýdku-Místku a Havířova,“ praví analýza a pokračuje doporučením zrušit jednu stanici interního oddělení, na dětském oddělení zrušit jednu stanici pro větší děti a snížit rozpočet lůžek na ORL. „V rámci této nemocnice je dále nezbytné řešení problematiky robotických operací,“ uzavírá.

Nemocnice se k výsledkům analýzy nechtěla vyjadřovat. Analýza se zabývala i dalšími možnostmi, jak ušetřit. Například sjednoceným nakupováním komodit, koncentrací služeb, optimalizací technickohospodářských procesů a lůžkových fondů a sjednocením administrativy.

Hejtman Moravskoslezského kraje, Jaroslav Palas, před nedávnemprohlásil, žezměna v řízení nemocnic by měla zabránit především dalšímu finančnímu propadu. Lidé se však podle něj nemají čeho bát, péče bude prý dostupnější: „Znamená to, že pacienti budou muset kvůli některým zákrokům a plánovaným operacím jezdit dál, než byli zvyklí, ale nebudou na ně muset tak dlouho čekat. Například se zkrátí čekací lhůty na výměnu kloubů,“ sdělil Palas.

Pokud tento plán schválí zastupitelstvo kraje na svém zasedání 23. března, dojde ke sloučení pod jednu organizaci k 1. červenci tohoto roku. Ovšem, zda se bude jednat o akciovou společnost nebo příspěvkovou organizaci, nebo se kraj vydá třetí cestou, je zatím velkou neznámou. Tuto radu od poradenské firmy totižvanalýzenedostal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?