Přístroje v úrazovce? Stále příběh bez konce

29. 7. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Město schválilo poslední ze čtyř smluv na nákup nových přístrojů pro brněnskou úrazovku. Spor o původní vybavení však nekončí ani půl roku po dohodě se státem.


Platí, řeklo v únoru ministerstvo zdravotnictví brněnskému magistrátu na návrh zbavit Úrazovou nemocnici pětadvacetimilionového dluhu za pronájem přístrojového vybavení.

Souhlasilo se smazáním výměnou za budovu města v Masné ulici. Měla to být tečka za tahanicemi mezi úrazovkou a brněnskou Fakultní nemocnicí, která si na přístroje dělá nárok. Převod hotový není. A hned tak nebude, tvrdí ministerstvo i město.

Mnohaměsíční vyřizování je podle nich v právně komplikovaných kauzách běžné.

„Dohoda platí, proces nicméně dořešený není. Odborníci se teď zabývají technickými záležitostmi převodu, což je po právní stránce složité. Jak dlouho to potrvá, je těžké předvídat,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Jeho slova potvrdil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil, který jednal v Praze na ministerstvu o převodu naposledy v minulém týdnu. „Obecně platí, že jednání se státními resorty jsou časově hodně náročná. V tomto případě jde pořád ještě o poměrně krátkou dobu. Navíc také trochu o hru advokátů. Ministerstvo má najatou právní kancelář, my máme podobné zastoupení,“ podotkl Pospíšil.

Času obětovanému sporu o přístroje však město nelituje. „Je potřeba najít takové právní formulace, které budou přijatelné pro ministerstvo i pro nás. Důležité je zvážit každé slovo. Nechceme neopatrným krokem zhoršit své postavení pro případ, že soudní spor o přístroje v úrazovce ještě není zažehnaný,“ připomněl Pospíšil.

Na začátku loňského roku, kdy město převzalo úrazovku od státu, podalo společně s nemocnicí kvůli převodu žalobu. Nelíbilo se mu, že ministerstvo připsalo vybavení úrazovky jako státní majetek Fakultní nemocnici. Většina přístrojů se tehdy měla stěhovat do nového traumacentra v Bohunicích. I když nakonec zůstaly v budovách na Ponávce, formálně jsou majetkem Fakultní nemocnice Brno, která úrazovce vystavila účet za pronájem. Na pětadvacet milionů korun.

O tom, kdo má na vybavení skutečně nárok, měl rozhodnout soud. „Samozřejmě jsme platnost smlouvy o pronájmu rozporovali. Teď je ale žaloba dočasně pozastavená. Aby se dvě brněnské nemocnice spolu soudily, mi připadá zcestné. Proto se spor pokoušíme vyřešit raději mimosoudně. Směnou za budovu patřící městu, v níž teď sídlí zdravotní ústav zřízený ministerstvem,“ řekl náměstek primátora a tvůrce zdravotnické koncepce Brna Daniel Rychnovský.

Šéfa Úrazové nemocnice Karla Doležala neuzavřený spor netěší. Chod nemocnice však podle něho nijak nekomplikuje. „Přístroje normálně používáme. Pravidelně je odepisujeme, i po účetní stránce je všechno v pořádku,“ uvedl Doležal.

V nemocnici navíc postupně přibývají další přístroje. V úterý schválili brněnští radní poslední ze série čtyř smluv, díky kterým od letoška v úrazovce slouží nové plicní ventilátory, anesteziologické přístroje a ultrazvuk. Poslední položku šestadvacetimilionového projektu, který z většiny zaplatily dotace z Evropy, tvoří šestnáct milionů korun na digitalizaci nemocnice.

Ta se však zdržela kvůli chybě, které se podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže město při vypsání tendru na tuto zakázku dopustilo. Hotová má být do konce letošního roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?