Privatizace nemocnic skončí u soudu, Rath je chce zpět

20. 1. 2009 10:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada Středočeského kraje rozhodla o podání žaloby na navrácení deseti menších nemocnic a zdravotnických zařízení, které minulé vedení regionu prodalo soukromých subjektům. Hejtman David Rath na včerejším jednání dal za úkol zpracovat podklady pro žalobu. Připraveny by měly být během února...


Středočeský hejtman David Rath si nechal zpracovat audity, z kterých vyplynulo, že privatizace byla v rozporu se zákonem a uzavřené smlouvy o prodeji jsou neplatné. Rada kraje proto rozhodla o podání žaloby na navrácení těchto nemocnic. „Nyní se začnou zpracovávat podklady, měly by být hotové do konce února,“ vysvětlila další postup proZdraví.Euro.cz. cz tisková mluvčí kraje Berill Mascheková.

Podle výsledků auditu byl prodej nemocnic v rozporu s obchodním zákoníkem, který stanovuje, jak se může prodávat majetek akciové společnosti. Celý proces rozhodování valné hromady nebyl údajně zapsán a stvrzen notářem, zároveň nebylo ve smlouvách přesně stanoveno, co je předmětem prodeje. Nezávislá právní analýza, kterou si nechal Rath udělat u pražské advokátní kanceláře Vodičková a Vodičková, dále upozorňuje na to, že krajská rada na Bendla chybně převedla právo podepisovat privatizační smlouvy.

Noví vlastníci také podle analýzy v rozporu s privatizačními podmínkami nedoložili do konce roku 2008 na krajský úřad doklad, že opravdu proinvestovali částku, kterou slíbili. Navíc je podle analýzy pravděpodobné, že měl cenu nemocnic stanovit soudní znalec, což se nestalo. „Smlouvy vykazují zásadní právní vady, pro které je nutné je považovat za neplatné,“ shrnula pro Hospodářské noviny advokátka a autorka analýzy Valerie Vodičková.

Bývalý hejtman Petr Bendl (ODS) ale pochybení odmítá. „Měli jsme najaté dvě advokátní kanceláře, které měly ručit za správnost prodeje. Byla to jedna z nejtransparentnějších privatizací, jaké v Česku proběhly,“ řekl již dříve Bendl. Argumentuje i tím, že v privatizačních komisích seděli zástupci Transparency International, odboráři nebo zástupci zdravotních pojišťoven.

Pokud by kraj dostal nemocnice zpátky, chtěl by je převést na neziskové organizace a sám provozovat. Současným vlastníkům by nemocnice nepronajal, musel by ale vymyslet, jakým způsobem jim vrátit zpátky investované prostředky.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?