Privatizované nemocnice chce kraj získat zpátky

20. 5. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Vraťte nemocnici, kterou jste před třemi roky koupili, nebo se pojďte dohodnout na doplacení vyšší ceny. Takové poselství včera vyslal vlastníkům pěti zdravotnických zařízení, jež Středočeský kraj privatizoval v roce 2007, hejtman David Rath (ČSSD).


Oblastní nemocnice Příbram, a. s., pod jejímiž křídly byly za minulého vedení kraje prodávány soukromým zájemcům Léčebna dlouhodobě nemocných Prčice, nemocnice Třebotov, Ústav onkologie a pneumologie Na Pleši, Nemocnice s poliklinikou Rakovník a Nemocnice Hořovice, podala ke Krajskému soudu v Praze žaloby na určení neplatnosti smluv o prodeji.

„Právní rozbor ukazuje, že jsou neprůhledné a mohlo dojít k poškození akciové společnosti. Máme podezření, že se prodávalo výrazně pod cenou,“ vysvětlil ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.

Rath doplnil, že kraji tak vznikly škody v řádu stovek milionů korun. Jeho předchůdce Petr Bendl (ODS) takové argumenty již v minulosti opakovaně odmítal. Nabízená cena byla podle něj pouze jedním z hodnotících kritérií.

Dále se přihlíželo k závazku do nemocnic investovat a k dalším rozvojovým plánům. Někdejší Bendlův náměstek pro zdravotnictví Josef Kantůrek (ODS) podání žalob včera označil za předvolební tah.

„Na privatizaci dohlíželi i zástupci Transparency International,“ připomněl s dodatkem, že prodej už prošetřovala i policie - a nenašla důvod někoho stíhat.

Pro vedení nemocnic, jež Středočeský kraj chce zpět, jde o zcela novou informaci. „Slyšeli jsme to od vás poprvé, proto zatím záležitost nebudeme jakkoli komentovat,“ řekl Deníku mluvčí rakovnické nemocnice David Hrdina.

Podobně překvapeni jsou i v dalších nemocnicích, které by Rath rád „odprivatizoval“. Tak jako nyní přišly žaloby v případě nemocnic, které kraj prodával prostřednictvím Oblastní nemocnice Příbram, mohou očekávat žaloby i nemocnice prodávané přes kladenskou nemocnici.

Z těch hejtman usiluje zejména o léčebnu dlouhodobě nemocných přímo v areálu kladenské nemocnice. Celkem kraj za Bendlova vedení privatizoval deset nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?