Jitule (neregistrovaný)

Rakovinu plic mi objevili v roce 2019 čistě náhodou při preventivní prohlídce. Byla jsem naprosto v pořádku, žádný kašel, žádná dušnost ani žádné jiné příznaky. Za dva měsíce jsem podstoupila operaci, chemo i radioterapii a byla skoro tři roky v pořádku. A nyní ji zas při běžné kontrole objevili. A opět jsem žádné alarmující příznaky neměla. Kdybych nechodila na pravidelné kontroly, tak bych "spokojeně" žila i s ní ještě asi dlouho. Proto každému doporučuji pravidelné preventivní kontroly. Pevně věřím, že je opět teprve na začátku a podaří se nám ji zahnat.

kolemjdoucí (neregistrovaný)

Jitule, držím všechny palce co mám, aby to dobře dopadlo. Přidám případ ze života, tchán byl po operaci rakoviny plic, chodil na pravidelné kontroly, dlouho byl v pořádku, až po jedné se dozvěděl, že se rakovina vrátila. Byl z toho špatný a prohlásil, že podruhé už do toho nejde a že tedy holt umře. Po cca týdnu se zjistilo, že v nemocnici spletli výsledky a tchán je zdravý... Žil potom ještě mnoho let, bohužel té zákeřné svini neutekl, zemřel na rakovinu jinou.

Dobrý den,
pokud myslíte kontroly u praktického lékaře, tak probíhají každé dva roky od 18 let. Skládají se z fyzikálního vyšetření lékařem, doplnění anamnézy, kontrolu očkování, v různých časových intervalech také vyšetření krve, moči, provedení EKG. Měl by provést také orientační kontrolu zraku a sluchu. Praktický lékař také vyhodnocuje vaše onkologické riziko na základě vašeho stylu života, rizikovosti a anamnézy a dle toho vás následně odesílá na další vyšetření, jako je třeba rentgen plic, kožní vyšetření a jiné. Pokud během fyzikálního vyšetření objeví nějakou nesrovnalost (při nádoru plic by to mohl být asymetrický poslech, pískoty), zajistí vám další vyšetření.