Pro metadon chodí stovky lidí

30. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S částkou 1,3 miliónu korun na metadonový program musí letos vystačit psychiatrické oddělení Masarykovy nemocnice. Podle MUDr. Judity Jansové projde každý den včetně víkendu oddělením přes stovku klientů...


Ústí nad Labem - Těm vydávají metadon dvě sestry, pro případ krizové situace je připraven lékař.

„Doba léčby je individuální. Může trvat celý život, nebo se postupně dávka snižuje. U těchto lidí pak ale hrozí návrat třeba k heroinu. Pokud poruší naše podmínky a vrátí se k droze nebo ji kombinují s léčbou, dostávají podmínku a poté můžou být i vyloučeni z programu na půl roku,“

popsala systém léčby MUDr. Staňková. Dodala ale, že při této léčbě si klient místo každodenního shánění drogy může sehnat práci, založit rodinu, nekrade.

Snahou léčby je přerušení řetězce dealer a klient, ale i zmíněná změna životního stylu. Do programu jsou zařazováni lidé, u kterých není jiná možnost, jak dosáhnout zdravotní, psychické a sociální stabilizace.

Přípravek se pije, je zdarma a narkoman se tak má možnost zbavit také injekčních stříkaček a tedy i případných infekcí. Účinek metadonu je dvacet čtyři hodin. Ústecko patří společně s Prahou mezi města, která mají nejvíce klientů na metadonové léčbě. V Masarykově nemocnici, která loni získala na projekt místo požadovaného 1,7 miliónu korun jen 600 tisíc korun a téměř půl roku ho financovala z vlastních zdrojů, se „léčí“ i mimoústečtí pacienti či lidé, kteří nepracují v Ústí. Jejich věkové rozpětí je široké, průměrný věk se pohybuje kolem pětadvaceti let.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 30.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?