Pro pacienty není elektronická verze cen léků dokladem

4. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Elektronická forma změny ceny léčiv není platnou verzí, i když se jí lékárny řídí," kriticky hodnotí situaci předseda Okresního sdružení lékárníků Jiří Staněk...


Strakonice - Ten tvrdí, že bude-li chtít zákazník znát podle čeho byla stanovena výše úhrady za lék, za který třeba v jiné lékárně zaplatí méně, pak elektronická verze není žádný oficiální doklad.

„Tím je speciální abecední seznam léčiv, v němž je stanovena cena léku a úhrada všeobecné zdravotní pojišťovny. Je zde stanovena i maximální cena za lék,“ uvedl Staněk.

Lékaři zatím o změnách cen neví nic a rovněž nejsou povinni informovat pacienta o výši doplatku za lék.

„To je pouze jejich dobrá vůle a nadstandardní servis pro pacienta,“ komentuje situaci Staněk s tím, že skutečně záleží na individuálním přístupu každého lékaře k pacientovi.

Problémy také vznikají tím, že lékárny mají některé léky na skladě za původní ceny s vyšším doplatkem.

„Při přecenění v takovém případě lékárna prodá lék za původní cenu bez doplatku, protože by se lék stal neprodejným,“ vysvětluje situaci předseda sdružení lékárníků.

“ Stáváme se hokynáři. Stále upravujeme ceny a podmínky jsou nerovné. Navíc se přeceňuje každé čtvrtletí a změna ceny o dvacetník u některých léků není určitě rozhodující,“ hodnotí předseda a dodává, že se komora zasazuje o to, aby byly stanoveny pevné ceny pro všechny lékárny.

Velké lékárny, kde se otočí více léků, mají naturální rabat, který představuje kompenzaci léků za zvýšený prodej.

O tom, kdy lékárny, popřípadě lékaři, obdrží nově platný abecední seznam léčiv, neměli přesné údaje ani na strakonické pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Zpravidla seznam máme v době, kdy vstupuje v platnost. Vzhledem k tomu, že byly svátky, bude zřejmě k dispozici až ve druhém týdnu letošního roku,“ shrnuje vrchní revizní lékař Václav Kalbáč.

„Já ceny doplatků u léčiv nesleduji. Pro svoje zdraví doplatek zaplatím,“ svěřuje se nám žena, která právě zaplatila v lékárně U Zeleného orla doplatek převyšující 200 Kč.

„Není to tak vždycky,“ oponuje Jiří Staněk. „Setkali jsme se s tím, že pacient u léků tišících bolest nemohl doplatit osmadvacet korun proto, že důchod dostane až za dva dny. Léky jsme mu dali a peníze přišel zaplatit, až když je měl,“ uzavírá předseda sdružení lékárníků.

HANA STAVOVČÍKOVÁ, Listy Strakonicka, 4.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?