Problémová anabolika? Fitnescentra si budou muset poradit sama

9. 12. 2009 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Provozovatele fitnescenter, prodejce potravinových doplňků ale i jejich klienty dostala vláda svým pondělním rozhodnutím, kdy schválila seznam zakázaných anabolik, do složité situace.


Jak totiž Právo zjistilo, nikdo veřejnosti v tuto chvíli není schopen říci, jak se mají zachovat a za které výrobky bude od Nového roku hrozit až roční vězení, pokud budou v množství větším než malém.

To zpravidla představuje jednu injekci nebo nedělitelné balení anabolických steroidů či hormonálních látek držených pro jiné než medicínské účely.

Odborníci přitom připouští, že zakázané chemikálie vyjmenované v dlouhém vládním seznamu mohou být i ve volně prodávaných prostředcích určených pro sportovce.

„Může to tam být načerno, aniž by to bylo uvedeno v přiloženém textu. Stane se, že máte dva stejné výrobky, jeden funguje lépe, druhý ne. Jeden je čistý a druhý obsahuje zakázané látky,“ řekl Právu Aleš Jakubec z Katedry funkční antropologie a fyziologie Univerzity Palackého v Olomouci.

Doping je lukrativní byznys

Problém je i v tom, že z oslovených institucí se k objasnění nikdo nechystá, stejně jako nikdo zatím neplánuje kontroly. K agendě se nehlásí policie, Státní zemědělská a potravinová inspekce ani ministerstvo zdravotnictví.

Černý trh s dopingem přitom představuje miliónový byznys. „Doping je neuvěřitelný byznys,“ podotkl Jakubec. „Šíří se ale nejčastěji přímo v komunitě svalovců. Jedna kúra, po které se vám zvětší obvod bicepsu o dva centimetry, může stát třeba 50 tisíc korun,“ dodal.

„My jako prodejci složení přípravků nezkoumáme. U nás ani neexistuje možnost dát si výrobek někam zkoumat nebo prověřit,“ popsal praxi plzeňský obchodník s přípravky pro sportovce Jiří Trampota.

„Jediná cesta je, že bych sám sebe udal, že prodávám výrobek, který podle mě obsahuje něco zakázaného. Proč bych to ale dělal?“ dodal.

Mluvčí potravinářské inspekce Petra Hoferková řekla, že sporné případy by měly být řešeny jednotlivě na základě analýzy ministerstva zdravotnictví. „My jsme kompetentní šetřit výhradně správní delikty vztahující se k potravinám a tabákovým výrobkům,“ vysvětlila.

„Že by se kontrolou mělo zabývat ministerstvo zdravotnictví? To jste první, kdo se na to ptá,“ reagoval na dotaz Práva mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. „Snad Státní úřad pro kontrolu léčiv,“ odkázal na další instituci. Mluvčí úřadu nebyla včera k zastižení.

Kontroly neplánuje ani policie. „Půjde sice nově o trestný čin, nedovedu si ale představit, že by policie prováděla namátkové kontroly v posilovnách a prodejnách. Ano, na konkrétní oznámení, že někde dochází k prodeji nepovolených látek, samozřejmě reagovat budeme a necháme zpracovat znalecký posudek,“ uvedl mluvčí Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?