Problémy s alkoholem má téměř každý desátý Francouz

26. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na každého Francouze připadá roční spotřeba bezmála 11 litrů čistého alkoholu. Zhruba pěti miliónům způsobuje nadměrné požívání alkoholu zdravotní problémy...


PAŘÍŽ - Ačkoli se celková konzumace alkoholu za posledních 40 let ve Francii snížila o téměř 40 procent, má stále velké množství Francouzů s alkoholem vážné problémy.

Vyplývá to z nejnovější expertízy Národního institutu zdraví a lékařského výzkumu (INSERM).

Podle ní připadá na každého Francouze roční spotřeba bezmála 11 litrů čistého alkoholu. Zhruba pěti miliónům, tedy téměř každému desátému Francouzi, způsobuje nadměrné požívání alkoholu zdravotní problémy či psycho-sociální potíže.


Francie v rámci EU dlouhodobě vykazuje nejvyšší předčasnou úmrtnost mužů, za kterou může právě nadměrné pití.

Na alkoholu jsou závislé více než dva milióny Francouzů. Jen ale každý pátý francouzský alkoholik je ochotný se léčit. Problémy s pijany přitom ročně způsobují zemi proslulé vínem a koňakem ekonomické ztráty ve výši bezmála deseti miliard eur.

Francie v rámci Evropské unie dlouhodobě vykazuje nejvyšší předčasnou úmrtnost mužů, která je způsobena právě nadměrné požívání alkoholu.

Alkohol má ročně na svědomí smrt 23 tisíc Francouzů, z nichž 16 tisíc umírá na rakovinu, 8200 na cirhózu jater a 7600 na kardiovaskulární choroby. Celkem je s konzumací alkoholu ve Francii ročně nepřímo spojena smrt 45 tisíc lidí.

Až dvacet procent úrazů v práci zaviní alkohol

Minimálně jednou týdně pije alkohol sedm z deseti dvacetiletých Francouzů a čtyři z deseti stejně starých Francouzek. V nejstarší věkové kategorii nad 65 let si ale dají denně víno dvě třetiny Francouzů. Mladí Francouzi přitom více holdují pivu a tvrdému alkoholu a pijí hlavně ke konci týdne.

Alkohol má ve Francii na svědomí deset až dvacet procent pracovních úrazů. Na silnicích zemře kvůli pití 2700 lidí. Ve více než třetině případů domácího násilí je jedním z hlavních protagonistů potyček také nadměrné pití.


DÁLE ČTĚTE:
Švédové momentálně pijí nejvíc za posledních víc než sto let

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?