Proč se vzdělávat v klinické homeopatii?

22. 2. 2018 11:04
přidejte názor
Autor: Redakce

Homeopatie je tradiční léčebná metoda, která se těší oblibě u mnoha lékařů po celém světě. Popularitu si coby komplementární metoda získává svou šetrností, schopností podporovat vlastní obranné síly organismu a díky důkladně propracovanému systému léčby také možností personifikace, která představuje jeden z hlavních trendů moderní medicíny.




Pojem klinická homeopatie pak zahrnuje integraci homeopatických principů do současné medicínské praxe. Klinická homeopatie vychází z hluboké homeopatické tradice i z poznatků moderní medicíny. Jednou z možností, kde získat kvalifikované vzdělání v klinické homeopatii je Mezinárodní škola klinické homeopatie CEDH.
Studium je otevřeno nejen lékařům a farmaceutům, ale také veterinárním lékařům a klinickým psychologům.
Zeptali jsme se tří lékařek – absolventek, co jim přineslo vzdělávání v rámci modulů CEDH a jaké jsou jejich zkušenosti s homeopatickou léčbou.

Oslovila mě možnost šetrné varianty léčby mých pacientů.

MUDr. Jana Babánková

MUDr. Jana Babánková působí v pediatrické ordinaci v Praze 5 a je absolventkou pediatrických modulů.
Homeopatii začala studovat již více než před dvaceti lety. Oslovila ji zejména jako možnost šetrné léčby jejích pacientů, protože v té době již pracovala jako praktický dětský lékař. Moduly CEDH uvítala jako osvěžení a doplnění svých znalostí. V praxi používá MUDr. Babánková homeopatii jako samostatnou léčbu nebo jako doplnění léčby klasické u akutních stavů. Na léčení chronických problémů si troufá omezeně, práce podle ní totiž vyžaduje více času pro zvolení správné medikace, který jí při běžném provozu schází. Jak se k homeopatické léčbě staví rodiče dětských pacientů?
„Mám skupinu rodičů, kteří homeopatickou léčbu rádi používají a tak někdy nasazujeme léky třeba jen po telefonické konzultaci, když stav dítěte nevyžaduje vyšetření. Základní a často používaná homeopatika mají tito rodiče většinou již doma. Naopak mám rodiče, o kterých vím, že o tuto léčebnou metodu nemají zájem, proto jim ji ani nenabízím. Když stav dítěte vyžaduje nasazení antibiotik, většina rodičů moji volbu akceptuje, protože vědí, že se snažím antibiotika dávat jen v případě nutnosti. Homeopatika jsou pak možnou paralelní léčbou,“ uvádí lékařka. Kromě homeopatie se MUDr. Babánková věnuje poslední tři roky také studiu fyziologické regulační medicíny, která může u řady onemocnění homeopatii vhodně doplnit. Oceňuji zejména možnost předávání zkušeností z vlastní klinické praxe.

MUDr. Renáta Sikytová

V homeopatické ordinaci v Dobřichovicích pracuje již několik let MUDr. Renáta Sikytová. Homeopatické léky používá jak pro své pacienty, tak pro sebe a svou rodinu. Jejich přednost vidí v tom, že působí ve směru fyziologie organismu, podporují jeho vlastní obranné schopnosti, jsou bez známých vedlejších účinků a mohou je tedy užívat i děti, těhotné a kojící ženy. Vedle lékařské homeopatické praxe se MUDr. Sikytová věnuje výuce budoucích homeopatů v rámci pediatrických modulů CEDH. Vzdělávání v homeopatii jí podle jejích slov umožnilo pracovat s homeopatickými léky v široké škále jejich účinků, pochopit vzájemné souvislosti a zákonitosti. Každá probraná kapitola je doplněna kazuistikami, které řeší již sami posluchači, a následně probíhá společná diskuze. Tímto je umožněno procvičování probrané tematiky a léků již v rámci výuky. Na vzdělávání oceňuje zejména předávání zkušeností lektorů z jejich vlastní praxe. Zkušenosti si po ukončení základního studia vyměňují i čerství absolventi.
Na pediatrické moduly totiž navazují tzv. Ateliéry, v nichž se společně řeší kazuistiky z praxe začínajících lékařů homeopatů. A o co se studenti nejvíce zajímají? „Zajímá je samozřejmě problematika, která souvisí s jejich každodenní praxí. Přesně takto je koncipován i obsah modulů. Posluchači se zde seznámí s možností využití homeopatických léků při léčbě běžných nachlazení spojených s rýmou, kašlem či teplotou, zažívacích obtíží, kožních problémů a podobně. Způsob výuky je interaktivní, pracuje se v malých skupinách čítajících maximálně 15 studentů. To umožňuje širokou diskuzi a zapojení zúčastněných,“ vysvětluje MUDr. Sikytová.

Zjistila jsem, že jsou situace, kdy již nemám svým pacientům co nabídnout.

MUDr. Martina Holá

Pediatričku MUDr. Martinu Holou z ordinace dětského lékaře v Českých Budějovicích přivedly ke studiu homeopatie její vlastní děti. „Po nástupu do školky u nás začal kolotoč kašlíčků a rýmiček. Vyzkoušeli jsme vše možné, ale bez efektu. Kolegyně mi poradila homeopatické léky a brzy bylo lépe. Tak jsem se začala homeopatii učit i já,“ komentuje to lékařka, která má za sebou pediatrické homeopatické vzdělávání a nedávno absolvovala nový ORL modul. „Homeopatické vzdělávání byla pro mne výzva. Koncept modulů je ovšem něčím novým. Není to sezení v lavici a pasivní přijímání informací. Kurz je velmi intenzivní a interaktivní, vyžaduje od posluchačů neustálou pozornost.
Lékaři řeší řadu frekventovaných stavů a mají možnost léky ihned využít v praxi,“ doplňuje MUDr. Holá, která považuje za svou povinnost využívat v léčbě všechny své vědomosti.
„Klasickou medicínu ctím a obdivuji.
Během praxe jsem však zjistila, že jsou situace, kdy již nemám svým pacientům co nabídnout. A právě zde komplementární medicína často pomůže. Samozřejmě, při bakteriálním zánětu předepíši pacientovi antibiotika. Pokud však mohu homeopatiky takovému stavu předejít nebo pomoci při řešení vedlejších účinků léčby, pak to se souhlasem pacienta udělám,“ říká dětská lékařka. A jaké pro ni bylo zasednout opět mezi studenty? „Doufám, že jsem nevyrušovala a nediskutovala nepatřičně. Hodně jsem vnímala, jak začátečníci občas pochybovačně krčí rameny. Cítím to, i když sama přednáším a snažím se doplnit výklad případy z praxe. Přiznávám také, že jsem dvakrát spolužákům napovídala,“ říká s úsměvem Martina Holá.

10 důvodů proč studovat klinickou homeopatii
1. Homeopatie povzbuzením obranyschopnosti organismu zkracuje léčení
a snižuje počet recidiv nemocí.
2. Homeopatie pomáhá v oblasti primární a sekundární prevence.
3. Homeopatické léky nemají vedlejší účinky.
4. Homeopatická léčba je šetrná, mohou ji užívat děti, těhotné a kojící ženy
i staří pacienti.
5. Homeopatická léčba individualizuje léčebnou strategii.
6. Homeopatie je podobně jako psychosomatika součástí nové, integrativní
medicíny.
7. Homeopatie je experimentální vědecká metoda, která funguje již 200 let.
8. Homeopatii v současnosti praktikuje asi 150 000 lékařů po celém světě.
9. Homeopatické vzdělávání lékařů umožňuje pacientům získávat kvalitní
informace o metodách komplementární medicíny od odborníků.
10. Homeopatie rozšiřuje a zkvalitňuje poskytovanou zdravotní péči.

Jak se staví lékaři k homeopatii V prosinci 2017 provedla společnost GFK průzkum zaměřený na postoj lékařů k homeopatii coby léčebné metodě. Průzkum proběhl metodou telefonického dotazování na reprezentativním vzorku 200 praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD) z celé České republiky. Z výsledků šetření vyplynulo, že 12 procent lékařů homeopatickou léčbu samo praktikuje. Dalších 40 procent lékařů homeopatii vnímá jako jednu z alternativ medicíny, kterou sami nepraktikují, ale občas ji doporučí. Dalších 28 procent lékařů deklaruje, že sice věří spíše ověřené léčbě, ale homeopatie jim nevadí a neodrazují od ní. Pouze 20 procent lékařů pak homeopatii neuznává a věří výhradně v medicínu založenou na důkazech (EBM). Při pohledu na genderové rozdělení lékařů praktikují homeopatickou léčbu spíše lékařky než lékaři (44 % vs. 22 %).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?