Proces kvůli AIDS v Libyi: prokurátor požaduje trest smrti

18. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Libyjský prokurátor požaduje trest smrti pro šest bulharských zdravotníků a jednoho zdravotníka palestinského, kteří byli obžalováni ze záměrného nakažení téměř 400 libyjských dětí virem HIV. Verdikt má padnout 15. března...


SOFIA - v libyjském Benghází.

Prokurátor svůj návrh zdůvodňoval obviněním, že pět zdravotních sester a jeden lékař z Bulharska a také jeden palestinský lékař, kteří jsou již pět let zadržováni v Libyi, nakaženou krví úmyslně přenesli HIV na 393 dětí v nemocnici v Benghází, z nichž 43 již zemřelo.

Advokáti obžalovaných se znovu odvolávali na francouzského profesora Luca Montagniera, spoluobjevitele viru AIDS, a na italského profesora Vittoria Colizziho. Ti loni jako svědci obhajoby prohlásili, že epidemie, jež byla způsobena špatnými hygienickými podmínkami v nemocnici, začala ještě před příchodem bulharského personálu.

Jak oznámilo bulharské ministerstvo zahraničí, posledního jednání soudu se poprvé zúčastnili představitelé organizace na ochranu lidských práv Amnesty International a také zástupci devíti evropských velvyslanectví v Libyi.

Evropská unie již minulý měsíc za obžalované intervenovala a požádala libyjskou stranu, aby zvážila, zda má dost důkazů pro obžalobu a zda by nebylo namístě obžalobu stáhnout a obžalované propustit na svobodu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?