Prodej nemocnic PPF zkoumá ÚOHS, rozhodnout by mohl do tří týdnů

19. 11. 2009 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodej společnosti Euroclinicum, která vlastní sedm nemocnic a poliklinik, firmě PPF Healthcare začal zkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z elektronické databáze antimonopolního úřadu.


Rozhodnout by mohl do tří týdnů. O souhlas s transakcí požádala úřad PPF Healthcare patřící do finanční skupiny PPF Petra Kellnera. Souhlas úřadu je nutný k uskutečnění obchodu, jehož cenu firmy nezveřejnily.

Euroclinicum vlastní nemocnice v Praze-Vysočanech a ve Zlíně a polikliniky v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Pardubicích, Přelouči a Slaném. Transakci oznámila PPF oznámila minulý týden.

„PPF dlouhodobě monitoruje investiční příležitosti ve zdravotnictví, v ČR i v zahraničí. Akvizice společnosti Euroclinicum je vstupem do tohoto nového oboru podnikání skupiny,“ uvedl tehdy mluvčí PPF Alexej Bechtin. Obsahem transakce je také centrální manažerské a servisní struktury společnosti Euroclinicum, dodal.

Správní řízení k fúzi zahájil ÚOHS 9. listopadu. Schvalování fúzí antimonopolním úřadem trvá ze zákona 30 dní. Pokud úřad obecně zjistí nějaké zásadnější potíže, například v podobě stížností konkurentů, může tuto lhůtu prodloužit o čtyři měsíce.

Teoreticky může fúzi i zastavit, v posledních letech se to ale nestalo. Může ale také dospět k závěru, že fúze u menších firem nepodléhá jeho povolení.

Skupina PPF je jednou z největších mezinárodních finančních a investičních skupin v regionu střední a východní Evropy. Jejím hlavním akcionářem je Petr Kellner. Skupina se zaměřuje na bankovnictví a pojišťovnictví, na investice typu soukromého kapitálu a na investice do nemovitostí.

Klíčovou holdingovou společností skupiny PPF je PPF Group N.V. se sídlem v Amsterdamu. Za letošní první pololetí skupině PPF klesl čistý zisk na 137 milionů eur, tedy asi 3,5 miliardy korun.

Firma Euroclinicum patří společnosti Alpha Union Invest z Lucemburska, která mimo jiné prostřednictvím dceřiné společnosti provozuje v ČR síť lékáren.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?