Prodej objektu polikliniky v Příbrami začala řešit GIBS

17. 10. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kontroverzním prodejem příbramské polikliniky se začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). ČTK potvrdila informaci serveru Lidovky.cz mluvčí GIBS Radka Sandorová. Bližší informace kvůli vyšetřování inspekce neuvedla.


Prodejem polikliniky, který kritizovala část veřejnosti a lékaři, se už zabývala policie. Poprvé dospěla k závěru, že okolnosti soutěže lze označit za trestuhodné, nikoli však trestné. Letos v březnu policie kauzu znovu otevřela.

Terčem kritiky kvůli prodeji nemocnice je současný středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD), protože se prodej uskutečnil za jeho starostování. Řihák dlouhodobě trvá na tom, že byl prodej v pořádku.

Pod usnesením o odložení prvního policejního vyšetřování je podepsaný bývalý policista Emil Mašanka, který poté získal místo šéfa odboru veřejných zakázek Středočeského kraje, kterému nyní vládne Řihák.

Podezření, že mohl případ úmyslně odložit a dostat za to lukrativní místo, Mašanka i Řihák odmítají.

Druhé policejní vyšetřování začalo letos v březnu. V dubnu se například detektivové na příbramské radnici zajímali o data v jednom z počítačů. Nikoho tehdy nezadrželi. „Případem se zabýváme, ale nic bližšího kvůli probíhajícímu vyšetřování nebudeme uvádět,“ uvedla dnes Sandorová.

Příbramští zastupitelé schválili prodej polikliniky předloni v prosinci. Rozhodnutí vzbudilo ve městě velké vášně, v ulicích proti němu protestovalo několik stovek lidí. Řihák prodej zdůvodnil tím, že nájemné nestačilo ani na běžnou údržbu a objekt bylo navíc nutné zrekonstruovat.

Do tendru na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum. Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbilo se jim to, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se konalo jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje. Řihák výhrady kritiků celou dobu odmítá.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?