Prodej polikliniky hýbe Stříbrem

23. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Možná si ani neuvědomujeme, jakou výhodu centralizace zdravotnických služeb přináší, především pro starší občany. Například v Praze už v minulosti udělali podobná rozhodnutí...


Stříbro - Obyvatelé města Stříbra na Tachovsku zřejmě o zdravotnické služby „pod jednou střechou“ nepřijdou. Zdejší zastupitelé sice v minulosti odsouhlasili prodej místní polikliniky, pod tlakem veřejnosti i lékařů však záležitost znovu otevřeli. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v dubnu.

„Za pár dní by nám měla komise složená z odborníků předložit přesnou analýzu hospodaření a navrhnout další postup. Chceme dát konečně jistotu jak lékařům, kteří zde ordinují, tak především lidem,“ uvedl starosta města Petr Bursík. Právě nejistota vedla už některé lékaře k přemístění ordinací, další o podobném kroku uvažují.

„Možná si ani neuvědomujeme, jakou výhodu centralizace zdravotnických služeb přináší, především pak pro starší občany. Například v Praze už v minulosti udělali podobná rozhodnutí, a teď hledají prostory, kam služby opět shromáždit,“ míní místostarosta Rudolf Svoboda.

V současné době se jeví jako jedno z možných řešení privatizace objektu samotnými lékaři.

„O záležitosti stále jednáme. Lékaři by museli založit společnost. Forma splátek či případného pronájmu nebyla zatím pevně stanovena,“ nastínil Bursík.

V objektu nyní sídlí řada praktických i odborných lékařů, je tady například rentgenové pracoviště, stomatologové, ortopedie, dětští lékaři, lékárna. Část prostorů je pronajímána také soukromým podnikatelům, pobočku zde má i úřad práce. Budova však stále akutněji potřebuje opravy, finančně náročný je i její samotný provoz. To byly hlavní důvody, proč se chtěli Stříbrští břemene zbavit. Případný zájemce by však musel v budově zachovat přesně stanovené zdravotnické služby. Ty už by však v žádném případě neměly současný rozsah, podmínka je navíc omezená jen do roku 2007.

PETRA MAŘÍKOVÁ, Plzeňský deník, 23.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?