Prodej polikliniky ve Stříbře není ani po roce jistý

19. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože o prodeji stříbrské polikliniky rozhodli zdejší zastupitelé už před rokem, realizace záměru není stále jistá. Město se obává, že se změnou majitele...


Stříbro - přijdou obyvatelé o současnou centralizaci zdravotních služeb. Řada lékařů si totiž kvůli nejistotě hledá nová sídla ordinací. Definitivní rozhodnutí padne příští rok v dubnu.

Do té doby musí komise, složená z pěti lékařů - zastupitelů, vypracovat podrobnou analýzu hospodaření a možného využití rozsáhlého objektu. Zpráva by měla jasně ukázat, zda je pro město výhodnější budovu prodat nebo naopak, ponechat si ji nadále v majetku.

„Navrhuji prodej úplně zrušit. Obávám se, že v dubnu už bude rozhodování zbytečné. Odborní lékaři si stěžují na nerozhodné jednání města, uvažují o odchodu z budovy,“ nastínil možné komplikace starosta Petr Bursík. Jeho návrh však nenašel u zastupitelů podporu. Bursík poukazuje také na možné problémy s rentgenem.

„Máme zájemce, který chce u nás ordinaci zřídit. Do konce roku chce ale vědět, jak to bude s poliklinikou dále. Když nedostane uspokojivou odpověď, rentgen umístí jinde. Město pak bude muset zařízení do polikliniky koupit na vlastní náklady,“ říká.

Stříbrští už nechali na objekt zpracovat znalecký posudek. Nabídková cena se vyšplhala na téměř 17 milionů korun. K vyhlášení prodeje vedly město především stále se zvyšující náklady na provoz polikliniky a také vyhlídky na nutné opravy objektu. Protože budovu získali bezúplatně od Fondu národního majetku, případný zájemce by nemovitost kupoval s věcným břemenem v podobě sedmiletého zachování přesně stanovených zdravotnických služeb. Jednalo by se však jen například o obvodní, dětské a ženské lékaře.

V objektu sídlí celá řada dalších odborníků včetně lékárny, služby jsou centralizované. Kromě toho je v objektu množství drobných provozoven, například oční optika, prodejna oděvů a podobně. Sídlo zde našla také pobočka úřadu práce.

PETRA MAŘÍKOVÁ, Tachovský deník, 19.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?