Profesor Hanuš byl oceněn za přínos k léčebnému využití konopí

23. 11. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Letošní Cenu adiktologie dostal profesor chemie Lumír Ondřej Hanuš za objev kanabinoidů vlastních tělu. Doplnil jím světový objev receptorů v mozku a otevřel bránu dalšímu výzkumu a využití konopí k léčbě. Hanuš považuje konopí za jedno z nejbezpečnějších léčiv. Je proti jeho legalizaci k rekreačnímu užití a nesouhlasí s názory, že konopí lze užívat jako prevenci zdravotních obtíží. Antibiotika se také neužívají preventivně, tvrdí.


„Profesor Hanuš je světově uznávanou kapacitou a průkopníkem ve využití látky, která primárně byla považována za látku zneužívanou jako droga,“ řekl ČTK národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Hanuš při nedávném pobytu v ČR vysvětlil svůj objev tak, že v mozku jsou vazebná místa, na něž se vážou tělem vyrobené kanabinoidy. Mozek tvoří tyto látky působící jako klíč, když ten zapadne do zámku a pootočí se, nastanou účinky. Jestliže je systém narušen, člověk onemocní. Přidáním látek z konopí se systém opět vyváží a zdravotní stav se zlepší.

Konopí na tomto principu pomáhá proti silným bolestem, zlepšuje stav lidí s rakovinou či roztroušenou sklerózou.

Hanuš po roce 1989 odešel do Jeruzaléma, kde působí na hebrejské univerzitě. Na základě jeho objevů se v Izraeli změnil zákon tak, že se konopí začalo užívat jako lék, je hrazen ze zdravotního pojištění.

V Česku se o legalizaci léčebného konopí jedná, mezi předkladateli zákona je předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Návrh prošel prvním čtením, koalice i opozice se shoduje na tom, že konopí k léčebnému užití má být povoleno. Návrh podporuje odborná i laická veřejnost.

Zůstává otazníkem, jestli bude léčba možná jen dovezeným konopím a v zákoně bude odklad účinnosti v té části, která povoluje pěstování léčebného konopí také v Česku.

Platnost zákona je navržena od ledna 2013, vzhledem k vládní krizi a obstrukcím ve Sněmovně se projednávání zdrželo, takže by mohl začít platit o půl roku později. Pacienti by si měli léčbu hradit, pojišťovny přispívat nebudou. Pokud by se konopí dováželo z Izraele, platili by pacienti podle výše dávky i několik tisíc korun měsíčně.

Kritici varují, že uvolnění konopí pro léčbu otevře cestu k plošné legalizaci konopí. Držení malého množství se nyní považuje za přestupek, držení většího množství za trestný čin. Pacienti se tak vystavují hrozbě trestního postihu. Vymezení možnosti léčby podle Vobořila cestu k legalizaci neotevře, naopak bude jasným signálem, že léčba se už nebude směšovat se zneužíváním.

Vobořil nevylučuje, že se v budoucnu povede diskuse i o rekreačním užití konopí, ale jen u dospělých, nikdy by nemělo být povoleno dětem. S tímto přístupem souhlasí i propagátoři rekreačního užití konopí. Podle evropské školní studie patří české děti k „přeborníkům“ v užívání konopí.

Cena adiktologie je od roku 2006 udělována lidem, kteří se zasloužili o rozvoj výzkumu, léčby a prevence závislostí. Adiktologie je věda zabývající se příčinami vzniku, prevencí, léčbou a výzkumem závislostí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?