Progress Medical UK chce do ČR přilákat zdravotní turisty

21. 12. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezentovat Česko jako vhodnou destinaci pro podstoupení různých chirurgických zákroků a dalších medicínských procedur se chystá britská společnost Progress Medical UK. Firma vytvořila internetový portál, který zahraničním zájemcům zprostředkuje nabídky tuzemských lékařských zařízení, uvedl Ondřej Šebestík, obchodní manažer společnosti HealthCzech, která bude službu provozovat.


„Je zřejmé, že portál budou navštěvovat klienti, kteří zákrok již velmi vážně zvažují, a investice do takové reklamy je tedy dobře zacílena na správný segment zákazníků,“ uvedl Šebestík. V zahraničí je Česká republika podle HealthCzech považována za bezpečnou a rychle se rozvíjející destinací zdravotní turistiky, zájem pacientů proto společnost očekává vysoký.

Projekt HealthCzech není v Česku v oblasti zdravotní turistiky jediný. Podobnou službu pro tuzemské kliniky nedávno spustila i státní centrála cestovního ruchu CzechTourism ve spolupráci s agenturou Royal Medical. Její projekt počítá se vznikem internetového průvodce po lékařských zařízeních ve třech jazykových mutacích, v němčině, angličtině a ruštině.

Spolu se zveřejněním jednotlivých zdravotnických zařízení plánuje HealthCzech zavést i certifikaci kvality služeb v těchto nemocnicích. Úroveň služeb by podle Šebestíka měli hodnotit nezávislí experti, kteří se soustředí zejména na úroveň lékařských zákroků, náročnost administrativních úkonů, které budou zájemci o zákrok muset podstoupit a schopnost zařízení zvládnout rizikové situace.

Podle HealthCzech se lékařskému zákroku v cizí zemi ročně ve světě podrobí od sedmi do osmi milionů lidí. Důvody mohou být různé. Zejména jde o snadnější finanční dostupnost lékařské péče ve vybrané zemi, nebo legislativní a kulturní důvody zejména v případě asistované reprodukce.

Nejvíce rostoucími destinacemi zdravotní turistiky jsou v současnosti země střední Evropy a Turecko. Velký podíl na trhu si podle HealthCzech zachovává například Švýcarsko a Německo, které tradičně obsazují nejnáročnější segmenty zdravotní turistiky jak z pohledu kvality péče, tak i následných služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?