Projekt "Brno daruje život" se zaměří na hledání nových dárců kostní dřeně

31. 1. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Český registr dárců krvetvorných buněk hledá v Brně a okolí nové dárce kostní dřeně. Spolu s agenturou Rh+ marketing včera zahájil projekt Brno daruje život, který má za cíl nové dobrovolníky získat. Pomocí něj chce registr také informovat veřejnost, jak těžké je najít vhodného kandidáta, jehož kostní dřeň může zachránit život nemocnému člověku. Třetina nemocných leukemií často nenajde vhodného dárce, řekla koordinátorka z registru Gabriela Hošková.


„Obecně platí, že jedna třetina nemocných s poruchou krvetvorby najde dárce v rodině, jedna třetina v registru a třetina ho nemusí najít vůbec,“ uvedla Hošková. Právě proto je podle ní potřeba mít dárců co nejvíce, aby bylo z čeho vybírat.

Podle Marie Kuříkové z Českého registru dárců krvetvorných buněk je dárcovství dobrovolné, bezplatné a anonymní. „Člověk může pomoci komukoliv na celém světě. Pro vstup do registru je nutné být ve věku 18 až 35 let, vážit více než 50 kilo, mít dobrý zdravotní stav, být bez trvalé medikace a léčby, výjimkou je antikoncepce, a být ochotný věnovat svůj čas a pohodlí,“ vyjmenovala Kuříková. Registr spolupracuje s Fakultní nemocnicí v Brně. Právě tam mohou zájemci projít vstupním vyšetřením. Přihlášku mohou vyplnit na webových stránkách nebo se mohou připojit přes sociální sítě Facebook a Twitter zadáním názvu projektu Brno daruje život.

Impulzem ke vzniku akce se stal skutečný příběh. „Rodinu Bičových zasáhla smrtelná nemoc, leukemie. Manžel paní Andrey Daniel zemřel ve 36 letech loni v listopadu. Na základě tohoto příběhu jsme se rozhodli zorganizovat projekt na podporu zvýšení počtu dárců v registru,“ vysvětlila jednatelka pořádající agentury Rh+ marketing Radka Hošková. Podle ní je pro pacienty, kteří na transplantaci čekají, informace o nalezení dárce jako zázrak. „Dává jim naději a další sílu bojovat. I když Danielův život prodloužila transplantace v uvozovkách jen o pár měsíců, vždy tvrdil, že si dárců strašně moc váží za jejich odhodlání darovat kostní dřeň, čímž dávají nemocným možnost přemýšlet o budoucnosti v rámci několika let, a nikoliv jen ve dnech,“ dodala.

Český registr dárců kostní dřeně, včera Český registr dárců krvetvorných buněk vznikl v roce 1991 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a je zapojen do sítě více než 60 registrů po celém světě. Na konci roku 2012 bylo v registru podle výroční zprávy 21.612 aktivních dárců krvetvorných buněk.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?