Projekt „Fotbalem proti obezitě“

26. 10. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika bohužel patří v žebříčcích obezity obyvatelstva mezi světovou špičku. Podle statistik trpí touto civilizační chorobou každé páté české dítě a prevence a osvěty není v tomto případě nikdy dost. Z tohoto důvodu se Fotbalová asociace České republiky rozhodla odstartovat projekt „Fotbalem proti obezitě“, který má za cíl postavit se tomuto negativnímu fenoménu a zlepšit zdraví českých dětí.


Zároveň FAČR vnímá potřebu přímé podpory mládežnického sportu a podpory trenérů dětí a mládeže nejen ze strany státu, ale soukromých subjektů.

Ubývá nám lidí, kteří se o tyto děti musí starat. Dobrovolnictví vzalo za své po sametové revoluci, a pokud chceme, aby se trenéři vzdělávali, trávili odpoledne a víkendy na hřištích s dětmi a sledovali trendy, je potřeba je motivovat a alespoň symbolicky finančně odměnit – vyplatí se to.

Jen fotbal hraje například v mládežnických týmech téměř 280 tisíc školáků ve třech tisících klubech, kteří tráví svůj čas několikrát týdně fyzickou aktivitou, nesedí doma u počítače či neberou drogy.

To, že tento způsob funguje, dokládá příklad Švýcarska. Právě zde v poslední době masově investují státní prostředky do mládežnického sportu a budování sportovních akademií. Výsledkem jsou úspěchy švýcarských mládežnických kolektivů (například ve fotbalu) a také daleko nižší míra obezity mezi mladými lidmi.

Projektem „Fotbalem proti obezitě“ chce FAČR zahájit kontinuální a dlouhodobou podporu fotbalu jako levné, ale prospěšné cestě ke zdravému životnímu stylu. S podporou dětského fotbalu navíc porostou nové talenty a zlepšíme tak nejen úroveň obezity v České republice, ale i naši sportovní výkonnost.

FAČR záleží na rozvoji a zdraví dětí a tímto projektem se chce zasadit o zlepšení situace dětské obezity. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Aktivity projektu

I. Školská fotbalová soutěž

V rámci projektu probíhá Školská fotbalová liga, která je určena pro všechny školy v rámci celé České republiky. Do letošního ročníku se přihlásilo přes 600 škol - 320 středních škol, 155 základních škol (9. třídy) a 141 základních škol (7. třídy). V letošním roce se mohou vítězové těšit na atraktivní ceny od FAČR. Tuto soutěž bude dále FAČR podporovat a rozvíjet.

II. Klub učitelů tělesné výchovy

Další plánovanou aktivitou v rámci projektu je i vytvoření Klubu učitelů tělesné výchovy s mnoha benefity pro účastníky a pravidelné zasílání nových informací z oblasti fotbalu a vzdělávání.

III. Webová stránka

Během podzimu budou nejprve na www.fotbal.cz/fotbalemprotiobezite a později i na webu www.fotbalemprotiobezite.cz představeny zajímavé aktivity týkající se projektu, jak pro děti a rodiče, tak i pro učitele. Webová stránka se stane jedním z klíčových komunikačních kanálů.

Hlavní ambasador projektu

Hlavní tváří projektu se stal velmi oblíbený český hráč Pavel Horváth, kapitán FC Viktorie Plzeň, který funguje jako vzor pro děti.

Pavel Horváth začínal s fotbalem v Břevnově, v sedmi letech se dostal do Sparty, za kterou však před přestupem do Jablonce odehrál v lize pouze jeden zápas. Po několika letech v Jablonci se vrátil do Prahy, ovšem do Slavie, odkud se dostal i do reprezentace.

V roce 2000 odešel do portugalského Sportingu Lisabon, o rok později do tureckého Galatasaray. V roce 2002 vrátil do Česka, do Teplic. O dva roky později potom odešel znovu do ciziny, tentokrát do japonského Vissel Kóbe, kde se stal velmi populární a vysloužil si přezdívku Horvy. V září 2006 přijal nabídku od Sparty a znovu se vrátil do české ligy.

Po sezóně 2007/08 přestoupil do Plzně, kterou jako kapitán dovedl k vítězství v Gambrinus lize 2010/2011. S tímto klubem se mu podařilo postoupit do hlavní fáze Ligy mistrů.

Více informací o projektu naleznou zájemci na www.fotbal.cz/fotbalemprotiobezite

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?