Projekt "Makovice" - nová naděje pro migreniky

1. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR zůstává stále nediagnostikováno velké procento migrenózních pacientů. Důvody jsou jak na straně lékařů, tak pacientů. Pokud se migrenik dostaví ke svému praktickému lékaři s těžkým záchvatem bolestí hlavy a není mu poskytnuta adekvátní terapie...


ztrácí často důvěru k profesionální péči. Do budoucna se může trápit se svou vpodstatě celoživotní chorobou a vyhledávat pochybné alternativní zdroje (velice často v těchto případech dochází k abúzu analgetické léčby). Z pohledu legislativy tento „neúspěšný pacient“ zároveň nemůže navštívit jiného praktika, který by mu předepsal například moderní antimigrenika (tzv. triptany, agonisty serotoninu).

Na druhou stranu se řada migreniků k lékaři vůbec nedostaví a zcela nesmyslně se smiřuje s realitou svých periodicky se opakujících záchvatů. Těžký migrenózní stav někdy trvá až tři dny - ty si může postižený jedinec zcela „vymazat“ ze svého života, neboť je pouze „přežívá“, mnohdy na hranici snesitelnosti.

Projekt Makovice, který odstartoval koncem září, by měl pomoci právě ve výše zmíněných případech. Lidé s častými nebo těžkými bolestmi hlavy mohou získat ucelené informace na nových internetových stránkách . Součástí tohoto servisu je i možnost přímého a snadného objednání k nejbližšímu specialistovi (do projektu je zapojena síť ambulantních neurologů ve všech regionech). Pro ty, kdo nemají přístup k internetu, byla zřízena i bezplatná infolinka „Léčba bolesti hlavy“ na telefonním čísle 800 555 430. I tato služba umožňuje volajícím objednat se k nejbližšími odbornému lékaři na konkrétní den a hodinu.

(sl), www.Zdravi.Euro.cz, 30.9.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?