Projekt Medicacom v českých nemocnicích

6. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienty pobavit a poučit, lékařům a sestrám zjednodušit práci. To jsou cíle digitálního zábavně-informačního televizního kanálu Medicacom pro zdravotnická zařízení, který v roce 2009 začala v pražských fakultních nemocnicích Královské Vinohrady a Motol testovat společnost Onyx Vision.


Pacienti mohou v čekárnách sledovat na obrazovce program plný zábavy, zajímavostí, zpravodajských novinek a medicínských informací. Lékaře a sestry v ordinacích přitom vysílání nerozptyluje. Podle názoru oslovených lékařů jim naopak ulehčuje práci tím, že zábavní část vysílání pacienty zbavuje nervozity a informace o zdraví dodávané nemocnicemi je pomáhají připravit na vyšetření a zákroky, které je čekají.

Televizní kanál oběma nemocnicím pomáhá i v tom, že mohou do vysílání kdykoli vstoupit a řešit urgentní případy, například zprávou o dítěti ztraceném v areálu zdravotnického zařízení či o špatně zaparkovaném autu, které brání vjezdu sanitky.
Podle průzkumu ve FN Motol pacienti televizní vysílání vítají. Spokojenost vyjádřilo 84,1 % dotázaných, negativně jej hodnotila 3,3 %.

Technické zázemí a odpovědnost provozovatele

Úspěch či neúspěch „nemocniční televize“ se odvíjí od kvality vysílaného programu. Jeho provozovatelé vsadili na renomované dodavatele, jako jsou HBO, TV Óčko, Aktuálně.cz, Krátký film Praha, Mise zdraví, Mamma Help, Universal nebo Palace Pictures. Z jejich pořadů je každý týden sestaveno zcela nové, originální čtyřhodinové pásmo zábavy a informací, které je odlišné pro dospělé a pro děti.

Hlavní pořad zabírá prostor celé obrazovky nebo běží jen v její levé části, zatímco pravá je vyhrazena pro textové zdravotnické informace ze zdrojů Ministerstva zdravotnictví ČR, České obchodní inspekce či samotných nemocnic, ale také pro různé zajímavosti, rady či tipy. Při spodním okraji obrazovky běží aktuální zpravodajství a součástí informací je i přesný čas.

Čekárny a některé další prostory nemocnic jsou osazeny LCD obrazovkami, obraz je přenášen v HD kvalitě. K technickému vybavení patří i systém profesionálního ozvučení, takže vysílání neruší svou hlasitostí, přesto je vše zřetelně slyšet. Vysílání je centrálně ovládané, pacienti nemohou s přijímačem manipulovat.

Vedení nemocnic ani zdravotnický personál nenesou odpovědnost za vybavení, obsah relací ani případné výpadky. Vše je instalováno profesionály a přizpůsobeno pracovní době jednotlivých ordinací. Systém zůstává majetkem provozovatele, který ručí nejen za technické a provozní zabezpečení, ale i za řádné pojištění.
Po úspěšné testovací fázi se projekt v nejbližších měsících rozšíří do dalších fakultních a krajských nemocnic v České republice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?