Projekt metropolitních nemocnic je jen přípravou k privatizaci, tvrdí kritici

21. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) včera spolu s primátorem hlavního města Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS) představili pražský generel zdravotnictví - nový koncept spolupráce hlavního města a státu v oblasti zdravotní péče. Koncept počítá i s převodem čtyř velkých nemocnic z vlastnictví státu na město. Kritici však varují: „Jde o přípravu k privatizaci lukrativních zdravotnických zařízení“.


Dle dohody by město mělo převzít Homolku, Bulovku, Thomayerovu nemocnici a podolskou porodnici. Podle dosavadních reakcí z různých stran politického spektra by se však mohlo zdát, že má ohlášený záměr více odpůrců než přívrženců.

Praha chce mít vliv na zajištění zdravotní péče

Hlavní město se v současnosti podílí na financování několika pražských pohotovostí a záchranné služby. Zřizuje i některá menší zdravotnická zařízení, ale žádné komplexní zařízení zatím nemá – většina patří státu nebo soukromníkům.

Magistrát hlavního města dosud neměl výraznější vliv zajišťování zdravotní péče. Ta by podle plánu měla být v budoucnu zajištěna čtyřmi metropolitními a třemi univerzitními nemocnicemi, které vzniknou transformací zbývajících pražských fakultních nemocnic.

Podle primátora Bohuslava Svobody nový koncept přinese vyšší efektivitu a umožní výhodnější nákup léků a zdravotnických prostředků.

„Soustředěním péče pod jednu hlavičku můžeme dosáhnout toho, že péče bude efektivní, ekonomicky výhodná a prospěšná pro občany hlavního města,“ shrnul.

Kritika z koalice

Samotnému převodu uvedených zdravotnických zařízení pod hlavičku Prahy zatím brání nedostatečná legislativní úprava.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera i primátora Bohuslava Svobody byl záměr převést zmíněná zařízení do majetku Prahy projednán v ODS i TOP09 a získal podporu premiéra Petra Nečase (ODS) i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09).

Proti tomuto tvrzení se však včera ohradil bývalý pražský zastupitel a šéf pražské ODS a současný šéf sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný, který na toto téma svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Podle Šťastného o „takto rozsáhlém převodu tak velkého majetku nebyl nikdo informován“.
Boris Šťastný nepotvrdil ani sdělení primátora o tom, že by byl návrh projednáván ve straně či na půdě sněmovny.

„Mám pochybnosti, že jde o podivný promyšlený plán jak vyvést lukrativní zařízení přes hlavní město z majetku státu,“ řekl Šťastný.

Podle Šťastného by za vším mohla být snaha o privatizaci Homolky, která je v současnosti jednou z nejlépe prosperujících nemocnic v republice. Homolka má také od minulého týdne nového ředitele Michala Šetlíka, který ve funkci nahradil Vladimíra Dbalého.

Bývalý zastupitel navíc připomněl, že se v této souvislosti dosud jednalo pouze o převodu Nemocnice Na Bulovce, kde Praha vlastní velké množství nemovitostí. Dnešní návrh podle něj nemá oporu v programovém prohlášení vlády a dokonce ani v žádných pražských dokumentech.

Kritika se ozvala i od koaliční strany VV. Ani poslanec Michal Babák (VV)si nevzpomíná, že by se věc v koalici někdy projednávala.

„Záměr se dá pochopit u Bulovky, kde má Praha majetek. U ostatních nemocnic, které vykazují jednoznačně zisk, to nechápeme. Vážně se domníváme, že dochází k vývodu tohoto majetku do komerční sféry,“ sdělil Babák ČTK.

Rath je v šoku

Kritika se ozvala i od středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který patří k dlouhodobým odpůrcům privatizace zdravotnických zařízení a zejména velkých nemocnic. Rath označil rozhodnutí o převodu uvedených nemocnic na město za šokující.

„Není jediný racionální důvod, proč by stát měl darovat tato významná pracoviště a převést je na město, které na to nemá peníze,“ uvedl Rath s tím, že se jedná vesměs o specializovaná pracoviště se špičkovou péčí, která neslouží pouze obyvatelům Prahy.

Sobotka: Heger ztratil soudnost

Převod čtyř velkých nemocnic napadl dokonce i předseda nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve svém včerejším projevu při hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

„Dokážete si představit tu lačnost, tu nedočkavost, tu chtivost, když právě v den, kdy opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, tak ministr zdravotnictví oznámí takovýto nebývalý převod státních nemocnic na hlavní město Prahu? To je absolutní ztráta soudnosti, ale je to také důkaz velké lačnosti a velké chtivosti těch, kteří už si dnes na pronájem těchto doposud státních nemocnic brousí zuby,“ bouřil Sobotka.

Kubek: Nemocnice získá za babku Agel či jiný žralok

Dlouhou řadu odpůrců generelu pražského zdravotnictví doplnil i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

„Česká lékařská komora, která je ze zákona garantem kvality a bezpečnosti lékařské péče, neměla žádnou možnost se k plánu vyjádřit. Jediným možným vysvětlením takového postupu TOP 09, která ovládá Prahu i Ministerstvo zdravotnictví ČR, je skutečnost, že zde vůbec nejde o zdravotní péči a o pacienty, tedy o problematiku týkající se lékařské komory, ale pouze o kšeft. Odstátnění těchto nemocnic je prvním krokem k jejich privatizaci,“ uvedl pro Zdravotnictví a medicína Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?