Projekt pomůže těžce nemocným

26. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zítra v Hospicu Anežky České v Žirči slavnostně zahájí projekt Budování 1. modelového specializovaného zařízení pro klienty se sklerózou multiplex v České republice. "Po několikaměsíčních zkušenostech z oddělení vidíme jako nutnost...


Poskytování zdravotně - sociálních služeb těžce nemocným občanů republiky zahrnuje nejen péči zdravotní, rehabilitační či ošetřovatelskou, ale také pracovní terapii, artterapii nebo kulturní aktivity.

Červený Kostelec/Žireč - Již více než půl roku provozuje červenokostelecký Hospic Anežky České v Žirči u Dvora Králové nad Labem nestátní zdravotnické zařízení se čtrnácti ošetřovatelskými lůžky nazvané Domov svatého Josefa.

Slavnosti se mší a pomazáním

Zítra zde slavnostně zahájí projekt „Budování 1. modelového specializovaného zařízení pro klienty se sklerózou multiplex v České republice“. „Po několikaměsíčních zkušenostech z oddělení vidíme jako nutnost rozšiřovat dále rozsah našich služeb,“ sdělil nám k uvedení nového projektu do života ředitel hospicu Miroslav Wajsar. V této souvislosti pořádá hospic ve svém Domově svatého Josefa zítřejší slavnosti. Ty začínají ve 13 hodin prezentací tohoto zařízení. O hodinu později je naprogramu recitál Jaroslava Sibrta v čajovém stanu. V 15.30 hodin se v kostele sv. Anny koná poutní mše s pomazáním nemocných. Zhruba ve tři čtvrtě na pět se uskuteční přednáška o hnutí Camphill - „Naděje pro nemocné“ a úderem osmnácté hodiny vzlétne nad areálem balón. Součástí slavnosti je i vystoupení folkové skupiny Šantré, komorního souboru Cantus a divadelní společnost Líšeň zahraje pohádkovou stínohru Sávitri.

Důležité komplexní služby

V současné době je hlavní aktivitou Domova svatého Josefa poskytování zdravotně - sociálních služeb nemocným s roztroušenou mozkomíšní sklerózou ve fázi těžšího postižení pohybového aparátu. „Nejčastějšími klienty jsou vozíčkáři, někteří z nich jsou trvale ležící. Náš program dbá na to, aby pacienti obdrželi komplexní péči, protože psychická stabilita a sociální zázemí je podmínkou uzdravení člověka,“ domnívá se Wajsar.

Odpočinek pro rodinu

Pacienti do domova přicházejí maximálně na tříměsíční pobyt.

„Hlavní snahou je dát možnost pečující rodině, aby si mohla odpočinout a nabrat nové síly k další péči o nemocného. Zároveň musí zůstat klidná, že svému blízkému zajistila kvalitní přechodné zázemí s nadstandardními službami,“ vysvětlil Wajsar. Ten upozornil, že postižené klienty se daří rozcvičovat tak, že někteří z nich přecházejí z vozíku na berle.

„Ještě stále nepovažujeme za uspokojivou úroveň rehabilitace nemocných, proto nyní vypracováváme rehabilitační vícefázový aerobní program pod dohledem specialistky na neurorehabilitaci,“ dodal ředitel hospicu.

HYNEK ŠNAJDAR, Noviny Náchodska, 26.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?