Projekt Regionální vzdělávání nelékařů v oblasti bezpečí zdravotní péče

11. 6. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká asociace sester (ČAS) realizuje v letošním roce vlastní vzdělávací projekt Regionální vzdělávání nelékařů v oblasti bezpečí zdravotní péče. V rámci projektu probíhají v každém kraji ČR 4 konference zaměřené na poskytování bezpečné zdravotní péče. ČAS nabízí v roce 2008 zdravotnickým zařízením následující vzdělávací akce projektu k proškolení zaměstnanců.


Všechny akce trvají 4 hodiny, Metodika výpočtu nelékařských povolání až 6 hodin, a jsou hodnoceny 3 body. ČAS zajistí vydání souhlasného stanoviska a potvrzení o účasti. Další organizační zajištění (tj. místo, termín apod.) jsou plně v rukou objednavatele akce. Více na www.cnna.cz/projekt-2008. V případě zájmu kontaktujte Lenku Šnajdrovou, tel. 774 709 194, e-mail: snajdrova@zdravotni.cz

Akce projektu

1. Metodika výpočtu nelékařských povolání

Program: Seznámení s metodou pro stanovení počtu ošetřovatelského personálu, její teoretická východiska, stanovení počtu pracovníků ošetřovatelství a jejich kvalifikační zastoupení na ošetřovacích jednotkách, stanovení reálného pracovního fondu. Praktické nácviky jednotlivých propočtů, práce s metodickým pokynem. Cílová sk upi na: ná měst k y ně ošetřovatelské péče (hlavní sestry), vrchní, staniční sestry zdravotnických zařízení a pro vedoucí sestry zařízení poskytujících sociální služby. Poznámka: počet účastníků maximálně dvacet.

2. Bezpečí pacientů s ohledem na prevenci pádů a zranění při hospitalizaci a používání omezovacích pomůcek

Program: Bezpečí pacientů, mimořádné události ve zdravotnických zařízeních, problematika pádů, cíle doporučeného standardu, edukace pacientů, rizikové faktory, nejčastější příčiny pádu při hospitalizaci, lokomoční pomůcky, indikátory kvality, používání omezovacích pomůcek, výsledky studie, výsledky sledovaného indikátoru v ČR. Cílová skupina: sestry manažerky na všech stupních řízení, všeobecné sestry a další nelékařská zdravotnická povolání.

3. Preanalytická fáze laboratorních vyšetření

Program: Seznámení s preanalytickou fází laboratorního vyšetření, obsahující děje a operace, probíhající před vlastním vyšetřením. Seznámení se základními povinnostmi laboratoře v této oblasti a zároveň povinnostmi ostatních členů zdravotnického týmu, kdy se vychází z normativních pravidel tak, aby byla zajištěna kvalita péče o pacienta. Je důležité si uvědomit, že část preanalytické fáze probíhá mimo laboratoř. Jmenovitě se to týká odběru, transportu a zčásti i skladování vzorků. Cílová skupina: sestry manažerky na všech stupních řízení, všeobecné sestry, zdravotní laboranti všech odborností ze zdravotnických zařízení, ale také ze samostatných laboratorních provozů.

4. Nutriční péče

Program: Seznámení se standardy výživy a nutriční péče, jejich teoretická východiska, stanovení postupů a systémů nezbytných pro bezpečnou a kvalitní realizaci obou oblastí péče. Role jednotlivých profesí v multidisciplinární realizaci péče se zaměřením na její holistické pojetí. Cílová skupina: manažerky ošetřovatelské péče, vrchní a staniční sestry, všeobecné sestry, porodní asistentky, nutriční terapeuti zdravotnických zařízení a vedoucí sestry a nutriční terapeuti zařízení poskytujících sociální služby.


ČAS, v zastoupení Mgr. Dana Jurásková, Ph. D., MBA

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?