Projekt rozhodčího soudu? ČLK je jasně proti

28. 7. 2009 10:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví má dnes představit projekt rozhodčího soudu pro zdravotnictví. Ten by měl pacientům pomáhat v tom, aby se domohli svých práv v rámci zdravotního pojištění. Česká lékařská komora projekt tvrdě kritizuje a varuje před ním i zdravotnická zařízení...


Projekt rozhodčího soudu vzniká již téměř dva roky, odborné veřejnosti byl představen před více než půl rokem na zdravotnickém kongresu. Zatím je ale zcela na začátku, nyní ho čeká pilotní fáze, která by měla trvat zhruba půl roku. Kdy tedy začne projekt fungovat, nelze zatím říci. Rozhodčí soudci by měli řešit spory mezi pacientem jako pojištěncem a zdravotní pojišťovnou. Na přípravě projektu pracovalo České zdravotnické fórum(ČZF) společně s Hospodářskou komorou, pod záštitou ministerstva vytvořily pilotní projekt zdravotnických rozhodčích soudců.

ČLK: Zařízení by na to neměla přistupovat

Ministerstvo prosazuje, aby pojišťovny měly ze zákona povinnost účastnit se rozhodčího řízení. Pro pacienta a pojištěnce by bylo líčení dobrovolné. Česká lékařská komora ale proti takovému projektu ostře vystupuje, podle ní se tak zdravotnické zařízení vzdává práva na spravedlivý soudní proces. Právníci komory proto již nyní vyzývají, aby k takovým projektům nepřistupovala. „Rozhodčí soudy jsou strašně špatná věc, myslím, že i v České republice s tím nemáme dobré zkušenosti. Jsme zásadně proti nim, ale detaily tohoto projektu neznáme, protože nás o tom nikdo neinformoval,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz prezident komory Milan Kubek.

Pokrok pro pacienty?

Jenže České zdravotnické fórum je přesvědčeno, že rozhodčí soudy budou pro pacienty znamenat pozitivní změnu. V současné době si může pacient stěžovat zdravotní pojišťovně, že nedostal péči, na kterou má ze zákona nárok. Většina pacientů to ale předem vzdá, protože se obávají reakce lékaře nebo zařízení, na které si stěžují. Pokud ji přeci jen podají, dostane se jim podle Ondřeje Dostála, který vypracoval odbornou část projektu, často neutrální odpověď.

Nespokojený pacient pak má možnost dovést spor k soudu. Běžná soudní řízení se ale mohou táhnout i řadu let a lidé za ně navíc zaplatí hodně peněz. „Rozhodčí řízení budou fungovat rychleji a levněji. Žalující strana, tedy nespokojený pacient, by zaplatil zhruba 800 korun,“ upřesňoval pro Zdraví.Euro.cz Dostál s tím, že přesné sumy budou známy až později.

Levné, rychlé a nepodjaté

Nárok pojištěnce je podle něj definovaný v nynějších zákonech jen obecně. Pacient neví, na co má nárok. V případě některých vážných nemocí, které nelze léčit v Česku, má právo nechat si zaplatit léčbu v cizině. Pojišťovna mu sice sdělí, že na to nárok nemá, pacient se ale pak může s pojišťovnou soudit, protože se domnívá, že na to nárok má. Rozhodčí soud by měl být místem, kde lze obě strany bez dlouhých soudních pří usmířit. Hlavním impulsem ke vzniku podobného projektu byla praxe ze zahraničí. „Sledujeme, co se děje v zahraničí, v poslední době se hodně ve Spojených státech řeší ochrana práva pojištěnce na přístup k balíku zdravotnictví,“ dodal Dostál. Podle něj tyto soudy mají přinést právě rychlost a nepodjatost.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?