Projekt „STOP chřipce!“ má zlepšit proočkovanost

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

V polovině listopadu byl zahájen projekt „STOP chřipce!“. Jeho cílem je zlepšit informovanost o této závažné, ale podceňované nemoci a zvýšit proočkovanost. Ta je v ČR oproti vyspělým zemím stále velmi nízká a zbytečně tak dochází k vážným zdravotním komplikacím i úmrtím. Záštitu nad projektem převzala Česká vakcinologická společnost ČLS JEP.




Úmrtnost na chřipku či komplikace s ní spojené je v Evropě až 160/100 tisíc obyvatel. V ČR však není chřipka vnímána jako závažné onemocnění, a proto se proočkovanost v české populaci již několik let pohybuje na hranici 6 %. Trend v západní Evropě, USA, Kanadě či vyspělých zemích Asie (Japonsko, Jižní Korea) je ovšem opačný, neboť zde si jak odborná, tak laická veřejnost závažnost chřipky uvědomují. Očkování je podle Světové zdravotnické organizace nejúčinnější prevencí chřipky.
Chřipková epidemie k nám dorazí každý rok (obvykle na přelomu ledna a února). Ročně v ČR onemocní chřipkou 5–10 % dospělých a 20–30 % dětí, hospitalizováno je 7–16 tisíc osob. Přibližně 1 500 jich zemře na komplikace způsobené chřipkou. To je dvakrát více, než jich zemře v důsledku dopravních nehod. Chřipka nejvíce ohrožuje seniory, chronicky nemocné, malé děti a těhotné ženy. Riziko úmrtí na chřipku nebo zápal plic v porovnání se zdravými dospělými je vyšší – 435x u lidí s onemocněním srdce a plic, 240x u lidí s chorobou srdce a diabetem, 120x u lidí s onemocněním plic a 52x u lidí s onemocněním srdce. Součástí projektu je on-line petice za zvýšení proočkovanosti v ČR. Svou podporu můžete vyjádřit prostřednictvím webových stránek a Facebooku.
Více na: www.stop-chripce.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?