Projekt umožňuje ošetření českých pacientů v rakouském příhraničí

20. 9. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařská péče pro české pacienty v rakouském příhraničí nebo společný systém varující před rizikem povodní. To jsou dva z celkem 189 projektů, které v Praze představila výroční konference evropského programu územní spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem.


EU na něj v letos končícím sedmiletém období přispěla částkou 107 milionů eur (2,76 miliardy korun).

Projekt společné lékařské péče se zaměřil na přeshraniční oblast mezi Českými Velenicemi a rakouskou obcí Gmünd. Zatímco nejbližší nemocnice na české straně leží asi 60 kilometrů od Českých Velenic, nejbližší rakouské zařízení je hned v příhraničním Gmündu. V rámci pilotního projektu bylo za šest měsíců v rakouské nemocnici ošetřeno na 150 Čechů, kteří za poskytnutou péči nemuseli sami platit a měli k dispozici překladatele.

Po skončení pilotní fáze pokračuje spolupráce dál i mimo evropský dotační program. Každý týden je v nemocnici v Gmündu ošetřeno osm až deset Čechů z příhraniční oblasti, sdělila ČTK vedoucí projektu Elke Ledlová. Do několika měsíců by oba státy také mohly uzavřít dohodu o vzájemném využívání rychlé záchranky na obou stranách hranice.

Druhý z projektů se zabývá předpovědí průtoků a výšky hladin na řekách Dyje a Morava, které protékají územím jak Česka, tak Rakouska. Společná předpověď na dva dny dopředu s očekávaným vývojem na další tři umožňuje místním orgánům lepší a rychlejší přípravu na případné záplavy, což má vést k menšímu ohrožení obyvatelstva během povodní a nižším škodám na majetku.

Z celkových 189 projektů územní spolupráce mezi Českem a Rakouskem jich podle náměstka ministra pro místní rozvoj Michala Janeby bylo 140 organizováno společně partnery na obou stranách hranice.

V dalším sedmiletém období, které začíná příští rok, bude podle odhadu Janeby pro českou stranu v tomto programu k dispozici o deset až 15 procent finančních prostředků méně než v období letos končícím, kdy šlo o 56 milionů eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj. EU přitom projekty financuje z 85 procent, členské země ze zbývajících 15 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?