Projekt zdravotních knížek svazuje VZP ruce

22. 11. 2011 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny včera po čtyřhodinovém jednání posvětila nákup 46procentního podílu akcií společnosti IZIP. Podmínkou správní rady pro převzetí majority v kontroverzní společnosti IZIP je možnost vypovězení stávajících smluv – platných až do roku 2015 – již v polovině příštího roku.


Podle výsledků hloubkového auditu z minulého týdne, který odhalil řadu pochybně vyplacených částek v řádech desítek milionů, se obecně předpokládalo, že včerejší jednání správní rady povede k rozhodnutí o ukončení účasti VZP na projektu elektronických zdravotních knížek (EZK).

Navzdory těmto očekáváním však správní rada rozhodla o převzetí 46 procentního podílu akcií z advokátní úschovy.

Podle předsedy správní rady Marka Šnajdra (ODS) VZP v současnosti svazují ruce především stávající smlouvy se společností IZIP, jejichž platnost vyprší až v roce 2015 a v některých případech až roku 2016. Do té doby by byla pojišťovna nucena vynaložit na udržení projektu dalších 750 milionů korun.

Správní rada si proto pro převzetí majority klade podmínku: „Podmínkou je, že smlouvy s IZIP bude možné vypovědět už v polovině příštího roku,“ sdělil po včerejším jednání Šnajdr.

Nejlepší ze špatných řešení

Během jednání nebyla správní rada zdaleka jednotná. Podle jejího člena Jiřího Rusnoka (VV) bylo přijaté řešení „nejlepším ze všech špatných“.

Převzetí kontroly nad společností IZIP pojišťovně umožní rozvázání smluv a ve výsledku i záchranu části finančních prostředků, které by jinak musela vynaložit na její provoz.

Podle informací, které správní radě včera předal ředitel VZP Pavel Horák, se na předčasném ukončení smluvního vztahu pojišťovna se společností IZIP dohodla.

VZP původně uvažovala i o odkupu celého zbytku akcií, k čemuž se ale podle Marka Šnajdra nepodařilo vyjednat podmínky.

Skandální výsledky auditu

Hloubkový audit, který si vyžádal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09), odhalil řadu problematických převodů peněz. Téměř 90 milionů korun inkasovaly společnosti MD Access a Uniqsol. Dalších 9 milionů korun získala od IZIP advokátní kancelář Císař, Češka a spol.

Mezi inkasujícími subjekty se vyskytl z neznámých příčin dokonce i Český národní symfonický orchestr, který od společnosti IZIP obdržel 2 miliony.

O zbytečném utrácení svědčí i finanční částky, které společnost vynaložila na pořádání různých společenských akcí.

Z výsledků auditu kromě podezřelých finančních toků vyplynulo i to, že společnost IZIP převedla všechna zásadní autorská práva na cizí subjekt. Správní rada proto Pavlu Horákovi uložila, aby zajistil převedení práv zpět ke společnosti IZIP a aby do 14. listopadu vyjednal dodatky ke smlouvám umožňující případné vypovězení smluv.

Za kým jde odpovědnost?

Jednou z nedořešených otázek kolem celé kauzy IZIP zůstává určení odpovědnosti za uzavření nevýhodných smluv. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09) je nyní důležité, aby správní rada došla k jasným závěrům a management VZP nesl odpovědnost za projekt i s jeho případnými důsledky.

O odpovědnosti konkrétních osob rada včera nejednala. Není však vyloučeno, že se jí později bude podrobně věnovat, a to i přesto, že vina může padnou i na samotného předsedu správní rady Marka Šnajdra. Ten podle opozice nese za problémy se společností IZIP přímou politickou odpovědnost.

Věci veřejné chtějí v této souvislosti podat trestní oznámení na osoby, které mohly být při svém působení ve správní radě VZP ve střetu zájmů, když měly současně majetkový podíl ve společnosti IZIP. Dále požadují, aby hlavní protagonisté kauzy europoslanci Cabrnoch a Ouzký (oba ODS) zveřejnili majetkovou strukturu společností MD Access a Uniqsol, ve kterých údajně figurují stejné osoby jako ve společnosti IZIP.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?