Projekty angažmá zahraničních zdravotnických specialistů

30. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V systému britského státního zdravotnictví NHC byl před časem vypracován plán, podle kterého by do Británie přicházely z Evropy další lékaři. Systém ale zatím nefunguje, lékařů se podařilo nalákat minimum...


Moderátor (Bohumil Vostal):

Velká Británie se před nějakým časem dostala do stejné situace jako například Švýcarsko, Kanada, USA, Austrálie nebo Švédsko, prostě nemá dostatek lékařů, což je jedním z důvodů, proč se na některé chirurgické zákroky čeká déle v Británii déle než třeba v Německu a to vede k velké nespokojenosti Britů se zdravotním systémem jako takovým. V systému britského státního zdravotnictví NHC proto před časem byl vypracován plán, podle kterého by do Británie přicházely z Evropy takzvaní létající doktoři. A funguje to? Ptám se do Londýna kolegy Michala Růžičky.

Host (Michal Růžička):

Pokud bych měl odpovědět jedním slovem, nefunguje. Za projekty na angažování jednoho tisíce zahraničních specialistů zatím vykázaly smutné číslo. Z NHS podepsalo smlouvu pětačtyřicet zahraničních lékařů. Navíc se v poslední době objevilo několik konkrétních příkladků, které ukázaly, že spolupráce místních lékařů se zahraničními vůbec nebude snadná. Naposledy došlo ke kolizi ve město Cenoccu u Birminghamu. Tým tří německých očních specialistů zde měl provádět operace šedého zákalu. Na místě se byl podívat zpravodaj BBC pro zdravotnictví Adam Brimello. Místní chirurgové napsali dopis vedení nemocnice, že německý tým je na práci velmi slabě připraven, užívá zastaralých technik a nenahlásil komplikace, popisuje Adam Drimelo atmosféru v Cenoccu. A obecně dodává, že proti iniciativě NHC protestovala řada britských lékařů od samého počátku. Napadení němečtí lékaři po dvou provedených operacích, plánovalo se, že jich provedou asi sto, okamžitě odjeli domů.

Moderátor (Bohumil Vostal):

A to odjeli bez toho, aby se jakkoliv vyjadřovali?

Host (Michal Růžička):

Ano, jejich pravděpodobnou odpověď ale naznačil pro BBC Hans Fing, jenž vede německou společnost Maxim Med, která rovněž organizuje angažmá zahraničních chirurgů v Británii. Fing říká, že nedůvěra je oboustranná a že zahraniční specialisté nemohou dost dobře pracovat, když se lokální lékaři snaží nalézt na

příchozích co nejvíce chyb. Jeho kolega Axel Holender ze společnosti Germedic pak tvrdí, že ani NHC není dost dobře logisticky připravena.

Překlad projevu Axela Holendera:

Je potřeba najít operační kapacity, operační sály, ale podle mé zkušenosti jsou všechny takové kapacity obsazeny pro akutní případy a já nepozoruji, že by NHC dokázala nějaké operační kapacity navíc zajistit.

Host (Michal Růžička):

Já ho doplním, ve velké Británii pracuje nyní pět lékařských zahraničních týmů, dva další nedávno odjeli, protože narazily na takové byrokratické překážky u místních úřadů, že prý nemělo smysl, aby zůstávali.

Moderátor (Bohumil Vostal):

To ovšem působí jako velký krach. Oznámila NHC, co hodlá se svým nápadem dělat dál?

Host (Michal Růžička):

Vyjádření NHC, ale třeba i představitelů britských lékařských komor se zdá, že částečně svádí vinu na zahraniční lékaře, kteří se prý málo snaží dozvědět, jak místní nemocnice pracují, s jakými nástroji, jakými metodami a že se málo energicky snaží vydobýt důvěru místní komunity. Pravdou je, že třeba v Lancasteru slaví velké úspěchy skupina očních chirurgů z Jihoafrické republiky, kteří měsíčně provedou osm set operací šedého zákalu a jejich vedoucí operatér si projekt velmi chválí. Myslíme si, že podobné iniciativy mohou fungovat.

Překlad projevu Richarda Freedlenda:

Jsme velmi vděční za zkušenosti, které tu získáváme a zdá se, že je to dobrá zkušenost i pro místní pacienty.

Host (Michal Růžička):

Říká Richard Freedlend, čímž možná vysvětlil, proč se jeho tým v Británii chytil, zatímco evropští chirurgové prý přijíždějí především vydělat peníze a takzvaně zachránit britské zdravotnictví, skupina čtyřiceti lékařů, sester a pomocného personálu z Jižní Afriky přijela primárně za zkušeností. Tohle poznání ovšem NHC nijak neulehčí rozhodnutí, které hodlá příští měsíc učinit, co dělat dál, aby britští pacienti nečekali na chirurgické zákroky neúnosně dlouho.

BBC, relace Dobré ráno s BBC (06:43:00 hod.), 25.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?