Projekty NCO NZO Brno – Onkologická prevence v komunitní péči

18. 4. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážení čtenáři, ráda bych vám představila další z projektů Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, který je zaměřen na onkologickou prevenci v komunitní péči. Jak všichni víme, nádorové onemocnění je v ČR druhou nejčastější příčinou smrti.


Úmrtnost na tuto skupinu chorob je v ČR nejvyšší ze všech zemí západní Evropy, a to u obou pohlaví. Stále se nedaří docílit postupného snižování jejich výskytu. U mužů pozorujeme neustálý vzestup zhoubného nádoru tlustého střeva a konečníku. U žen dochází k trvalému nárůstu nádorů prsu a o něco méně než u mužů také k vzestupu nádorů tlustého střeva a konečníku. V populaci žen jsou nádory prsu velmi závažnou diagnózou. Každoročně je v ČR nově diagnostikováno zhruba 5,5 tisíce nových případů rakoviny prsu, zhruba 2000 pacientek ročně na toto onemocnění umírá.

Je známo, že fungující primární a sekundární onkologická prevence je ekonomicky mnohem efektivnější než samotná léčba. Spočívá především v dostupnosti informací a motivaci obyvatel ke změně životního stylu a k účasti na nabízených screeningových metodách za účelem záchytu onkologického onemocnění v raném stadiu. Důležitou roli v prevenci mohou sehrát sestry, které by se mohly v mnohem širším měřítku podílet na aktivitách směřujících ke snížení incidence nádorových onemocnění. Z řady průzkumných studií je známo, že nejvíce informací si občané opatřují přes internet. Tyto informace však nemusí být vždy důvěryhodné. Občan potřebuje více dostupných seriózních informací o zdravém životním stylu a primární, sekundární i terciární prevenci nádorových onemocnění a stejně tak podporu v úsilí učinit některé žádoucí změny ve svém životním stylu.

Komunitní sestry, které pracují přímo se svými klienty v terénu, mohou působit jako významný článek v onkologické prevenci, pokud jsou dostatečně vyškoleny a motivovány k samostatné práci. To byl hlavní motiv při přípravě projektu, jehož cílem je zlepšit onkologickou primární a sekundární prevenci v oblasti komunitní péče. Finanční prostředky na realizaci tohoto projektu jsme získali formou grantu od nezávislé americké charitativní organizace Bristol-Myers Squibb Foundation, která svoje aktivity směřuje do oblasti střední a východní Evropy. Obsahem našeho projektu je vytvoření inovativního modulového vzdělávacího programu onkologické prevence pro komunitní sestry. Tento program bude realizován v rámci celoživotního vzdělávání podle zákona č. 96/2004 Sb. Vzdělávací program bude mít část teoretickou a praktickou.

Teoretická část bude realizována v učebnách Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. Praktická část bude probíhat v přímém kontaktu komunitních sester s pacienty, kteří navštěvují svépomocné organizace, kluby a poradny pro pacienty. Partnerem pro realizaci praktické části budou neziskové svépomocné pacientské organizace sdružené v Koalici pro zdraví, především pak organizace Mamma Help a brněnské kluby stomiků. Cílem vzdělávacího programu je pružně reagovat na skutečné problémy v oblasti onkologické prevence a řešit tak naléhavou potřebu edukace veřejnosti v cílené změně životního stylu a v možnostech primární a sekundární prevence nejčastějších nádorových onemocnění v České republice, jimiž jsou zejména nádory prsu a nádory tlustého střeva. Smyslem navrhovaného vzdělávacího programu je propojení vzájemné edukace pacient–sestra, sestra–pacient. Cílovou skupinou jsou sestry České republiky, které získaly v průběhu výkonu praxe různou odbornost a pracují v oblasti komunitní péče. Jsou to sestry působící zejména v agenturách domácí péče a v ambulancích primárních lékařů. Vzdělávací program je složen ze tří modulů. Každý modul obsahuje teoretickou a praktickou část.

V praktické části si budou studenti osvojovat diagnostické postupy onkologické prevence, pedagogické a psychologické přístupy ke klientům a účinné motivační prvky vedoucí ke změně životního stylu. Moduly budou zaměřeny na oblast primární a sekundární prevence, diagnostiku a léčbu v onkologii a péči o pacienta ve vlastním sociálním prostředí. Teoretická výuka bude probíhat v učebnách Centra, praktická část pak v onkologických centrech a v prostředí pacientských organizací. Vzdělávací program bude mít e-learningovou podporu. E-learning bude sloužit k procvičování dané látky a poskytnutí dalších doplňujících studijních materiálů. Pilotní testovací program, o který je mimořádný zájem, bude zahájen již počátkem dubna 2011. Věříme, že tento projekt přispěje k rozvoji komunitní péče v České republice a k rozšíření a většímu využívání samostatných kompetencí sester.

Název projektu: Onkologická prevence v komunitní péči
Doba realizace: listopad 2010 až říjen 2012
Cíl projektu: Cílem projektu je zkvalitnit prevenci nádorů prsu a tlustého střeva. Tento cíl bude naplňován realizací nového vzdělávacího programu pro sestry, který bude zaměřen na onkologickou prevenci v primární a komunitní péči. Cílem vzdělávacího programu je naučit sestry, aby dokázaly využít svých samostatných kompetencí v oblasti primární, sekundární i terciární prevence.

Hlavní etapy projektu:

* listopad 2010 až duben 2011 – specifikace a tvorba vzdělávacího programu a e-learningu
* květen 2011 až listopad 2011 – rozvoj e-learningových kurzů
* květen 2011 až duben 2012 – pilotní provoz
* květen 2012 až říjen 2012 – diseminace a hodnocení vzdělávacího programu


O autorovi: Mgr. Marie Marková, Ph. D. NCO NZO Brno, (markova@nconzo.cz)

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?