Projekty NCO NZO Brno – Vzdělávání lektorů

11. 3. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážení čtenáři, v tomto čísle představujeme další z projektů Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně (Centrum): Vzdělávání lektorů.


Centrum v Brně je instituce v Jihomoravském kraji, která organizuje a realizuje komplexní vzdělávací aktivity v rámci celoživotního vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků, zejména pak specializační vzdělávání navazující na získanou odbornou způsobilost, certifikované a inovační kurzy. Činnost pracovníků Centra je tedy zaměřena z velké části na pedagogickou práci. Centrum z tohoto důvodu zaměstnává jak interní, tak externí lektory a odborníky v příslušných lékařských a nelékařských oborech. Rozsah činností pedagogických pracovníků Centra je velmi rozsáhlý.

Vyžaduje odborníky nejen ve svém oboru, ale klade nároky také na pedagogickou a lektorskou průpravu. Z těchto důvodů se naše organizace rozhodla poskytnout pro svoje interní i externí pedagogické pracovníky ucelený systém vzdělávání. Na základě výzvy Jihomoravského kraje jsme v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost získali finanční prostředky k vytvoření a realizaci modulového vzdělávacího programu pro lektory v oblasti zdravotnictví. Projekt byl zahájen 1. září 2010. Během uplynulého období byly připraveny podrobné učební osnovy vzdělávacího programu, který bude obsahovat čtyři moduly.

* První modul s názvem „Moderní technologie ve vzdělávání dospělých“ bude zaměřen na pokročilé seznámení s moderní prezentační technikou, která je využívána v lektorské práci, dále na přípravu vzdělávacích materiálů a přípravu PowerPointové prezentace.

* Obsahem druhého modulu „Lektorské dovednosti“ budou témata zaměřená na psychologické základy vzdělávání dospělých, formy a metody vzdělávání dospělých, prezentační dovednosti, hodnocení a podobně.

* Třetí modul bude zaměřen na osobnost lektora, jeho kariérní růst, možnosti dalšího vzdělávání, komunikaci a osobní image lektora.

* Stěžejním tématem čtvrtého modulu budou zásady zdravého životního stylu, zdravá výživa, vhodné fyzické aktivity, odpočinek, relaxace a regenerace.

Na poskytovatele školení jsme vypsali výběrové řízení, ve kterém uspěla firma Akademie Orlita. Všechny vzdělávací moduly budou realizovány během letošního roku v učebnách Centra. Pro poměrně velký zájem o školení z řad našich lektorů byly vytvořeny 2 skupiny. První modul bude spuštěn již 1. března 2011. V rámci udržitelnosti projektových aktivit připravujeme certifikovaný kurz, který bude určen pro všechny zdravotníky, kteří by mohli uvítat nabízená výuková témata. Práce ve zdravotnictví obecně je především prací s lidmi a komunikace s lidmi.

Z těchto důvodů je nutné, aby zdravotníci měli základní pedagogické dovednosti pro efektivní předávání zkušeností, uměli prezentovat nejen sami sebe, ale také zastupující organizaci, věděli, jakým způsobem se mohou profesně rozvíjet a úspěšně zvládali konfliktní situace. Náročnost jejich práce také vyžaduje, aby znali způsoby, jak si udržet svoje vlastní zdraví. Všechna tato témata budou obsahem připravovaného certifikovaného kurzu, který bude nabízet osvojení sebeprezentačních didaktických, komunikačních a jiných dovedností potřebných pro jejich práci.

Přidanou hodnotou tohoto vzdělávacího programu je zařazení tématu zdraví, zdravé životosprávy a životního stylu do přípravy lektorů, neboť jejich práce probíhá často pod vlivem stresu a u některých zdravotníků může docházet k poškození zdraví například přetěžováním pohybového aparátu. Charakter jejich práce tedy vyžaduje promyšlenou a cílevědomou péči o vlastní zdraví. Takto poučený zdravotník může odvádět kvalitnější a více efektivní práci. V konečném důsledku se tyto znalosti projeví ve větší profesionalizaci při výkonu zdravotnických služeb.

Název projektu: Modulový vzdělávací program pro lektory v oblasti zdravotnictví
Doba realizace: září 2010 až listopad 2011
Cíl projektu: Zlepšení úrovně lektorské činnosti a rozšíření nabídky dalšího vzdělávání lektorů v oblasti zdravotnictví
Hlavní etapy projektu:
* září 2010 až duben 2011 – zpracování učebního plánu, učebních osnov, oslovení cílové skupiny
* březen 2011 až říjen 2011 – realizace vzdělávání


O autorovi: Mgr. Marie Marková, Ph. D. NCO NZO Brno (markova@nconzo.cz)

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?