Pronájem městské nemocnice brzdí banka

2. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Smlouva o pronájmu Městské nemocnice společnosti Mediterra na příštích dvacet let je připravena a právně ošetřena tak, aby zůstala regionální nemocnicí se současným typem péče a nemohlo se z ní za čas stát sanatorium nebo nedostupné zdravotnické zařízení. Přesto smlouva nemůže být podepsána...


SEDLČANY - Na otázku, co tomu brání, odpovídá místostarosta Sedlčan Ing. Miroslav Hólzel: „Předpokládali jsme, že již budou dořešeny záležitosti ohledně premiérování závazku Městské nemocnice na společnost Mediterra. Bohužel se tak nestalo.“ Vysvětlil, že Komerční banka nesouhlasila s žádnou variantou, kterou jí město předložilo. „Žádali jsme, aby úvěr převzala Mediterra a ručitelem bylo dál město. Neúspěšná byla i nabídka, aby úvěr převzalo město a splácelo jej za nemocnici,“ dodal.

Členové zastupitelstva, které s odmítavým stanoviskem peněžního ústavu seznámil 25. června starosta Sedlčan Ing. Jiří Burian, vyjadřují podiv nad tím, že Komerční banka garanci města, která by u úvěru zůstala prakticky v nezměněné podobě, neuznává. „Přesto s největší pravděpodobností do příštího zastupitelstva, které bychom chtěli svolat na přelomu srpna a září, bude již nájemní smlouva podepsána a úvěr vyřešen tak, že zůstane zachován subjekt Městská nemocnice jako organizace města, která bude mít jediný předmět činnosti - splácení úvěru. Veškerou další činnost bude zajišťovat společnost Mediterra,“ naznačil místostarosta, jakým způsobem hodlají spletité vztahy s Komerční bankou vyřešit. Místostarosta potvrdil, že nájemce chce zachovat původní název zdravotnického zařízení. Proto zřejmě dojde k paradoxní situaci, že vedle sebe budou na čas existovat dvě Městské nemocnice Sedlčany. Jedna z bude plnit pouze finanční závazky ke Komerční bance a druhá, pro odlišení nejspíš doplněná dodatkem Mediterra, která bude poskytovat zdravotní péči.

MARIE BŘEŇOVÁ, Příbramský deník, 30.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?