Proočkovanost dívek proti HPV dosáhla v ČR 80 procent

25. 4. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Proočkovanost třináctiletých dívek proti rakovině děložního čípku dosáhla za první rok, kdy ho v ČR hradí zdravotní pojišťovny, 80 procent. ČTK to řekla místopředsedkyně České vakcinologické společnosti a dětská lékařka Hana Cabrnochová. ČR patří v EU k zemím s vyšším výskytem této rakoviny a osmdesátiprocentní proočkovanost by už mohla tyto nepříznivé statistiky výrazně zlepšit.


S rakovinou čípku děložního se v ČR nyní léčí asi 16.000 žen, každý rok je zjištěna u 1000 žen a 400 na ni zemře, doplnil docent Jiří Sláma z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Alarmující podle něj je to, že už tři desítky let se čísla nezlepšují. „Naopak se zhoršují v tom, že nemoc postihuje stále mladší ženy a některé už kolem 30. roku věku na ni umírají,“ řekl.

Plošné očkování proti HPV infekci, která rakovinu čípku způsobuje, začalo v ČR loni 1.dubna, dívky mohou dostat vakcínu nejdříve v den třináctých narozenin a nejpozději den před čtrnáctými narozeninami.

„První data, která máme především od Všeobecné zdravotní pojišťovny, ukazují, že jsme dosáhli 75 až 80 procentní proočkovanosti, což by bylo velmi úspěšné. Ze své praxe mohu potvrdit, že jsem se nesetkala s případem, že by někdo toto očkování u dívek odmítl,“ řekla Cabrnochová.

Očkování je nepovinné, loni o něm rozhodovali oba rodiče, po zrušení příslušného paragrafu zákona mohou rozhodovat i dívky, pokud lékař posoudí, že jsou k tomu zralé.

Cabrnochová ocenila, že i za těchto omezení bylo dosaženo vysoké proočkovanosti. Podle ní k tomu přispěla tradice očkování v pediatrických ordinacích a vysoké povědomí rodičů o důležitosti prevence. Tak úspěšné byly podle lékařky z 19 členských zemí s plošným očkováním už jen Británie a Portugalsko, většina zemí se pohybuje kolem 17 až 20 procent.

Virem HPV, který rakovinu čípku způsobuje, se více než pětina žen nakazí v prvním roce pohlavního života. Do budoucna by se mohlo očkování rozšířit i na chlapce, kteří jsou hlavními zdroji infekce. Zatím ale programy ve všech zemích preferují individuální ochranu dívek ještě před zahájením sexuálního života. Tehdy je efekt nejvyšší, vakcína dává prakticky stoprocentní jistotu ochrany.

Sláma připomněl, že lék na odstranění viru z těla není, jedinou možností je včasné očkování. Důležité jsou podle něj také pravidelné preventivní prohlídky, které odhalí už předrakovinné stavy. Ženám od 25 do 65 let hradí vyšetření v každoročním screeningu zdravotní pojišťovny. Chodí na ně ale jen 50 procent žen. Aby screening efektivně snížil výskyt nemoci, muselo by se ho účastnit 80 procent žen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?