Proplácení poplatků? V rozporu s principy dobré správy

4. 8. 2009 10:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Kontrola ministerstva vnitra zaměřená na postup krajů při úhradách regulačních poplatků sice stále pokračuje, dosavadní zkoumání ale již dílčí výsledky přineslo. Podle původní analýzy je jednání krajů v rozporu s principy dobré správy. Hejtmanství se brání a tvrdí, že závěr není tak jednoznačný...


Ministerstvo vnitra začalo oslovovat jednotlivé kraje koncem března, analýza zákonnosti postupu jednotlivých krajů měla být podle tehdejšího ministra Ivana Langera hotova do května. Jenže výsledky nejsou k dispozici ani nyní, ministerstvo od krajů stále vyžaduje nové a nové podklady. Do konce srpna tak mají kraje zaslat na ministerstvo další údaje.

„V mezidobí od obdržení oficiálních podkladů do současné doby došlo u většiny krajů ke změnám způsobu hrazení poplatků ve zdravotnictví. Ministerstvo vnitra si proto znovu vyžádalo zaslání aktuálních relevantních podkladů k dané záležitosti, aby další postup byl založen na analýze platných a účinných usnesení či rozhodnutí příslušných orgánů krajů,“ reagovala na dotaz Zdraví.Euro.cz tisková mluvčí resortu Hana Malá.

Konečné výsledky na sebe tedy nechají ještě nějakou chvíli čekat. Zveřejněny budou až po analýze vyžadovaných podkladů, svou roli jistě sehraje také jednání poslanců ohledně regulačních poplatků. Senát nyní návrh na jejich zrušení sněmovně vrátil s pozměňovacími návrhy, poslanci o něm budou rozhodovat na schůzi začínající 8. září 2009.

Naši právníci mají jiný názor

Analýza podkladů z března tohoto roku podle ministerstva vnitra ukázala na rozpor s principy dobré správy, a to zejména s principy legality, tedy zákonnosti postupu orgánů veřejné správy. Alespoň tak své výsledky prezentuje ministerstvo, které dopisy s výše uvedeným pochybením zaslalo i krajům.

„Kraje byly upozorněny na rozpor jejich postupu s principy dobré správy a požádány o přehodnocení způsobu refundace regulačních poplatků tak, aby nedocházelo k porušování zásady legality, jakožto stěžejní zásady zastřešujícího principu dobré správy,“ dodala Malá.

Jenže kraje s takovým závěrem nesouhlasí, jedná se prý pouze o názor ministerstva a jde tak o tvrzení proti tvrzení.

„Jestli je ten závěr skutečně tak jednoznačný, to je otázka, protože naši právníci hovoří o tom, že není ,“ oponoval pro Zdraví.Euro.cz hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Kraje nyní podle něj budou údaje zpracovávat, aby je stihly zaslat na ministerstvo do konce srpna.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?