Propukla panika, krnovské sestry se bojí o práci

31. 1. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krnovská nemocnice prý propustí všechny zdravotní sestry, koluje mezi zdravotníky. Podle mluvčí nemocnice se však nejedná o fakt, ale o pěkně nafouklou fámu.


V krnovské nemocnici panuje mezi zdravotními sestrami tak dusná atmosféra, že by se dala krájet. Prostorami nemocničního zařízení totiž koluje informace, že všechny sestry k 10. únoru dostanou výpovědi.

Nemocnice jim dá nové pracovní smlouvy, ale s upravenou platovou kolonkou. V té by měla být uvedena platová položka u některých sester dokonce až o sedm tisíc korun nižší, což se samozřejmě nikomu nelíbí. Podle mluvčí krnovské nemocnice Evy Kijonkové jde však o fámu.

„Na situaci jsem se informovala jak u ředitele nemocnice tak u jeho náměstka. V nemocnici opravdu proběhlo setkání se sestrami, kde vedení nemocnice seznámilo sestry s krajním řešením situace s doktory. Současně ale bylo řečeno, že se zatím žádné hromadné propouštění ani propouštění jednotlivců konat nebude,“ řekla Eva Kijonková.

V druhé části setkání se sestrami se projednával způsob odměňování.
„Úprava způsobu odměňování je administrativní krok a opět musím zdůraznit, že se sestry nemusí ničeho obávat. V žádném případě tento krok nesměřuje k tomu, abychom sestrám vzali a doktorům dali,“ vyjádřila se k druhému bodu jednání se sestrami mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

Sestry však situaci chápou zcela jinak. „Přirozeně máme strach o zaměstnání. Nikdo z nás netušil, že se situace tak vyhrotí. Každá z nás platí hypotéku a živí rodinu. Pokud přijdeme o část platu, jak většina z nás pochopila, nebo v horším případě rovnou o práci, ocitneme se nejedna v dost svízelné situaci,“ uvedla jedna ze sester, která nechce být ze strachu o zaměstnání jmenována.

Podle mluvčí nemocnice ale svitla v nepříjemné situaci naděje, že se vše nakonec vyřeší centrálně a problémy spojené s výpověďmi doktorů nebude muset krnovská nemocnice řešit na vlastní pěst.

„Samozřejmě, že hodnocení celé kauzy Děkujeme, odcházíme je stále předčasné. Vláda se ale věcí zabývá a vypadá to, že se nějaké finance na platy doktorů nakonec najdou. Krnovská nemocnice tedy uvažuje, že všechny doktory, kteří podepsali výpovědi, vezme zpět a uvažuje dokonce nad tím, že zruší výběrové řízení na primáře,“ uzavřela věc mluvčí Eva Kijonková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?