Prošlé vakcíny proti prasečí chřipce skončily v peci

10. 7. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví nechalo zničit všechny zbývající vakcíny proti prasečí chřipce, které před dvěma a půl lety nakoupilo. Do spalovny tak putovalo na 500 tisíc dávek, za které dal stát původně přes 100 milionů korun. Očkovací látka už byla prošlá a tudíž nepoužitelná.


První vakcíny do Česka dorazily v listopadu 2009. Někteří politici pak neváhali a před kamerami se nechali očkovat, aby šli veřejnosti příkladem. Jiní to považovali za zbytečné divadlo.

Stát nakonec pro boj s prasečí chřipkou odebral 700 tisíc vakcín. Zájem byl ale slabý, využila se jen desetina nakoupených dávek. Zbytek byl odsouzen k likvidaci, a tak se v první fázi před dvěma lety spálila všechna otevřená balení stažená od lékařů a z nemocnic - celkem 130 tisíc vakcín.

Ve skladech ale ještě zůstaly v neotevřených krabicích statisíce vakcín, kterébylo možné použít do loňského podzimu. Teď ministerstvo zdravotnictví České televizi potvrdilo, že nechalo zničit i tyto zásoby.“Jednalo se zhruba o půl milionu vakcín a byly zlikvidovány standardním způsobem, to znamená spálením nebezpečného materiálu,“ dodává Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Celkem zaplatil stát za vakcíny 150 milionů korun. Využil jich 70 tisíc, zbytek, 630 tisíc dávek za 135 milionů korun, shořel. Ministerstvo odmítá, že šlo o zbytečně vyhozené peníze. „Ten postup v té době byl jednoznačně správný,“ tvrdí Sršeň.

Původně mělo ministerstvo ještě smělejší plán. Zvažovalo, že koupí 20 milionů vakcín za 5 miliard korun. Tuto akci tehdejší premiér Jan Fischer zatrhl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?