Prostějovská nemocnice koupí vybavení a přístroje za pět milionů

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj schválil prostějovské nemocnici investici za pět milionů korun. Zdravotnické zařízení tak bude moci provést stavební úpravy centra léčebné rehabilitace, zakoupit chirurgické nástroje a vybavit oddělení ARO...


OLOMOUC/PROSTĚJOV -

„Cílem úprav centra léčebné rehabilitace za 700.000 korun je zvýšení kvality péče o pacienty, kteří budou mít k dispozici více lůžek i lepší sociální zařízení. Také lékaři a další personál získají důstojnější podmínky k práci,“ řekl Ivo Heger z oddělení informací krajského úřadu. Zvýšení počtu lůžek podle něj navíc zajišťuje ekonomickou návratnost akce již za 13 měsíců.

Nemocnice rovněž zakoupí chirurgické nástroje pro operační obory za 2,5 milionu korun a vybaví oddělení ARO servoventilátory za dva miliony korun, které pacientům pomáhají při dýchání. Stávající přístroje již nevyhovují a budou brzy vyřazeny.

„Investice půjde z prostředků nemocnice, půjčky od města Prostějova a našeho úvěru. Nákupy ještě nebyly nasmlouvány, protože jsme museli počkat na souhlas zřizovatele, jímž je Olomoucký kraj,“ řekl ředitel nemocnice Josef Valenta. Nákupy se však uskuteční zřejmě až v příštím roce, protože letošní prioritou je dokončení výstavby nového pavilonu nemocnice a přestěhování oddělení ze staré budovy. Mělo by se uskutečnit na přelomu roku.

Nemocnice potřebuje letos na dostavbu nového pavilonu 180 milionů korun. Část prostředků získala od státu, peníze a úvěr jí poskytla i prostějovská radnice a kraj se zaručil za půjčku 27 milionů korun.

Výstavba nového areálu prostějovské nemocnice začala již v roce 1980 a zatím stála 820 milionů korun. Nejprve byla postavena poliklinika a následně plicní, dětské a RTG oddělení. Letos v lednu se konala kolaudace hlavního pavilonu s operačními sály a lůžkovými odděleními. Původně měl být provoz zahájen v roce 1999, kvůli nedostatku financí se však práce oddálily.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?