Prostějovská nemocnice možná bude muset vrátit městu dotaci

27. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostějovská nemocnice v řádném termínu nevyúčtovala městu Prostějov patnáctimilionovou dotaci, kterou obdržela loni na nákup přístrojů a vybavení. Za porušení smlouvy nemocnici v krajním případě hrozí, že bude muset celou částku navýšenou o penále vrátit...


PROSTĚJOV -

„Peníze jsme měli vyúčtovat do konce roku 2003. V závěru roku jsme se ale stěhovali do nového areálu a ještě nám chodily nějaké faktury. Souhrnné vyúčtování jsme proto mohli předložit až v lednu,“ řekl listu ředitel nemocnice Ivo Vlach. Z tohoto důvodu pak nemocnice město požádala o prominutí smluvního postihu.

Městská rada nejprve žádost doporučila k odsouhlasení zastupitelstvu. Potom ale svoje rozhodnutí revokovala. „Závazek nemocnice vrátit městu 15 milionů plus penále tudíž trvá,“ uvedl místostarosta Miroslav Pišťák.

Připustil, že za změnou postoje radních jsou mimo jiné úvahy o transformaci nemocnice. Zdravotnické zařízení je dosud příspěvkovou organizací Olomouckého kraje, časem by se ale mohlo stát akciovou společností.

„Město Prostějov má zcela legitimní zájem o to, jak se bude situace kolem nemocnice dál vyvíjet. Proto jsem tak rozhodli,“ prohlásil Pišťák.

Ředitel nemocnice deníku řekl, že o rozhodnutí radních nemá oficiální informace. „Vrácení peněz může být jednou z variant, nemáme ale prozatím obavy, že by k ní došlo,“ uvedl Vlach.

Kromě nemocnice radnici podle Dne vyúčtovalo dotace po termínu zhruba dalších 20 subjektů. Všem, kteří o odpuštění požádali, přitom město vyhovělo, píše deník.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Nemocnice Prostějov

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?